Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη λειψυδρία, η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις νερού μέσα στα επόμενα χρόνια – ακόμη και στην Αττική. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αύξηση της κατανάλωσης, αλλά κυρίως η δραματική μείωση της διαθέσιμης ποσότητας νερού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αθήνα η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 10% το 2024, ενώ σε τουριστικές περιοχές φτάνει έως και το 40%. Παράλληλα, οι βασικοί ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, Μόρνος και Υλίκη, παρουσιάζουν ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις: με βάση τα μετεωρολογικά μοντέλα, μέχρι το 2035 η βροχόπτωση στη χώρα θα μειωθεί κατά 15%, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ύδρευσης.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού από τα λύματα, που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη. Όπως εξήγησε ο κ. Συνολάκης, το νερό από την Ψυτάλλεια θα μπορούσε μελλοντικά – και με την κατάλληλη επεξεργασία – να επιστρέφει στο δίκτυο ύδρευσης, ύστερα από αναμίξεις και νέο καθαρισμό. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, η τεχνολογία αυτή θεωρείται κρίσιμη και αναπόφευκτη, ακόμα και αν η πλήρης εφαρμογή της στην Ελλάδα δεν αναμένεται πριν το 2035 ή 2040.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε δύο βασικές μεθόδους ανακύκλωσης νερού:
Εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, με φιλτραρισμένο νερό από λύματα, κυρίως για άρδευση.
Ανάμιξη καθαρισμένων λυμάτων με όμβρια ύδατα και επανακαθαρισμός τους πριν διοχετευτούν στους ταμιευτήρες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους έξυπνους μετρητές, που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες κατά την παροχή νερού, αντικαθιστώντας τις παλιές χειροκίνητες μετρήσεις.
Διαβάστε ακόμη
Σκωτία: Τελικές διαπραγματεύσεις Τραμπ – φον ντερ Λάιεν με φόντο την απειλή δασμών 30%
«The Ilisian»: Στην τελική ευθεία ο νέος hot προορισμός της Αθήνας (pic)
Πόλος έλξης τα αμοιβαία κεφάλαια – Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.