Έντονη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο καταγράφει η Mytilineos, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις σε δύο κρίσιμα μέτωπα, των νέων έργων ΑΠΕ και του project στη Λιβύη, είναι χαρακτηριστικές.

Έτσι, κατά το τριήμερο 7 έως και 9 Απριλίου, με αποφάσεις της ΡΑΕ δόθηκαν 55 νέες βεβαιώσεις παραγωγού προς την Egnatia Group για φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 406,8 MW. Οι περισσότερες από τις σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η διάρκεια των αδειών είναι 25ετής (έως Απρίλιο του 2046).

Πρόκειται για πάρκα τα οποία θα αναπτυχθούν στις περιοχές της Κ. Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα, 21 πάρκα αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, 18 σε Κιλελέρ, Τύρναβο, Φάρσαλα και άλλα σημεία της Θεσσαλίας, 7 σε Λαμία, Δομοκό και άλλα σημεία της Στερεάς Ελλάδας, 5 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και τα υπόλοιπα 4 σε Ημαθία και Ν. Ζίχνη Σερρών. Όσον αφορά το μέγεθος, ξεκινούν από 1,999 MW και φτάνουν τα 19,965 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου η Mytilineos ανακοίνωσε τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group (της οικογένειας Παπαπέτρου), το οποίο έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), με την κατασκευή τους να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Το χαρτοφυλάκιο που πέρασε στη Mytilineos αφορούσε σε άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων που πρόκειται να αναπτυχθούν σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και ο προϋπολογισμός των έργων είναι ύψους 888,1 εκατ. ευρώ. Με την ίδια συμφωνία η Mytilineos θα αποκτήσει και χαρτοφυλάκιο 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Το deal με την Egnatia ερμηνεύτηκε από την αγορά ως «σήμα» περί επικείμενης έκδοσης νέου ομολόγου της Mytilineos, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα κινείται στα επίπεδα των 900 εκατ.-1 δις ευρώ.

Βέβαια, η σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών είναι ακόμη παλαιότερη καθώς προ πενταετίας μέσω joint venture προέκυψε η δημιουργία της METKA ENG , η οποία στη συνέχεια πέρασε στον απόλυτο έλεγχο της Mytilineos και σήμερα δραστηριοποιείται στα μεγάλα projects ηλιακών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας στις αγορές του εξωτερικού.

Εντός χρονοδιαγράμματος η μονάδα ρεύματος στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις «τρέχουν» και όσον αφορά το project ύψους 400 εκατ. δολ. της Mytilineos για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ, ισχύος 740 MW. Το θέμα ήταν ανάμεσα σε εκείνα που εξετάστηκαν και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Από όσα έγιναν γνωστά προκύπτει ότι η υλοποίηση του project, -το οποίο έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ-, κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν κανονικά και το πρώτο τμήμα του έργου θα είναι λειτουργικό το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2020 και μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη, η Mytilineos ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή της μονάδας στο Τομπρούκ. Γεγονός που, πέρα από την επιχειρηματική, αποκτά και μια γεωπολιτική διάσταση δεδομένης της σημασίας του έργου για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ηλεκτροδότησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανοικοδόμησης της χώρας.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί σε τρείς φάσεις και στην αρχική θα ολοκληρωθεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα με σχεδόν 160MW. Η νέα μονάδα θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου) και η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη ανώτατων στελεχών της METKA στη Λιβύη συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με πιθανά νέα έργα.