Εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει ότι ο Δήμος Κηφισιάς και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα μπόνους του ΝΟΚ ζητά ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Ξυπολυτάς. Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει την αντίθεσή του και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το ΥΠΕΝ στη Βουλή σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και εξαγγέλλει περαιτέρω κινητοποιήσεις για την ακύρωση οικοδομικών αδειών που θα ενσωματώνουν τα μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού.

Ο κ. Ξυπολυτάς συμμετείχε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα τις επιπτώσεις των μπόνους του ΝΟΚ στην Κηφισιά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη στο δήμο 2.000 υπογραφές πολιτών που εναντιώνονται στην εφαρμογή των «μπόνους». Όπως τόνισε, μεταξύ όσων αντιστέκονται είναι επιχειρηματίες και πολιτικοί που κατοικούν στο προάστιο της Αθήνας.

Όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ μίλησαν για δόμηση με μεγάλο όγκο και επιπλέον ορόφους, με αποτέλεσμα να χτίζονται μεγαθήρια στην Κηφισιά παρά την προστασία που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν στον κτηριακό τομέα της πόλης τα προεδρικά διατάγματα της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κύριο Νίκο Βρατσάνο, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση ότι οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν τους αστυνόμους αφού κάθε φορά που αντιλαμβάνονται μια κατεδάφιση ή ανέγερση κτιρίου, ψάχνουν την οικοδομική άδεια για να ελέγξουν τους όρους δόμησης.

Όπως ειπώθηκε, στην Κηφισιά κατεδαφίζονται συνεχώς ισόγεια και διώροφες κατοικίες για να χτιστούν ψηλά κτίρια, εξέλιξη η οποία σχετίζεται και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρωτικού χαρακτήρα και με την προσπάθεια των ιδιωτών να προλάβουν τις ευεργετικές διατάξεις του υφιστάμενου ΝΟΚ.

Στο δήμο Κηφισιάς τα τελευταία 7 χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από  1.000 οικοδομικές άδειες και εκκρεμούν προς έκδοση 388.

Αρνητική όμως στάση ως προς την νομοθετική ρύθμιση εκφράζει και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λέγοντας ότι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ και ότι “κουρεύει” μόνο κατά ¼ τα ύψη των κτιρίων.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε τις τελευταίες μέρες τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτιρίων στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων που ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, μολονότι οι παρεμβάσεις για τις περιοχές με υψηλό συντελεστή δεν υφίσταται τον κόφτη που είχαν καλλιεργήσει οι προσδοκίες. Εν αντιθέσει με τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή, στις οποίες μπαίνει «φρένο».

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην βουλή, δεν θα ισχύει το μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού για αύξηση 10% έως 25% του συντελεστή δόμησης και κατά 1 μέτρο του ύψους, για περιοχές της χώρας που ο συντελεστής είναι μέχρι 0,8 (άρθρο 10). Η παρέμβαση σε συνδυασμό με τα κίνητρα του άρθρου 10 επηρεάζει και το άρθρο 15 για επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα. Δεν επηρεάζει το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει επιπλέον ύψος έως 4,2 μέτρα για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

Με βάση το νέο μεταβατικού χαρακτήρα καθεστώς, η συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 10, με τα μπόνους ύψους για πράσινο δώμα που είναι έως 2 μέτρα επιπλέον (του άρθρου 15), δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση δεν αποκλείει και σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 δηλαδή επιπλέον 2 μέτρα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1 Μαίου και τουλάχιστον έως τα τέλη του 2025.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υποστηρίζοντας την τροπολογία στη Βουλή έκανε λόγο για αστοχίες εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής:  Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες συνδυαστικές διατάξεις -και συγκεκριμένα του άρθρου 15 παρ. 8 και του άρθρου 10 παρ. 1 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού- αθροιστικά σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν θέμα σε ορισμένες περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.   Γι’ αυτό και φέραμε τροπολογία, με την οποία μέχρι και τον συντελεστή 0,8 συντελεστή δόμησης το άρθρο 10 παρ. 1 δεν έχει ισχύ. Αυτό σημαίνει μείωση ύψους ενός ορόφου 3 μέτρα και 25 εκατοστά. Κλιμακώνουμε πάνω από 0,8 μέχρι 1,6. Λέμε ότι το μέγιστο ύψος που θα μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος να είναι μέχρι τα 2,5 μέτρα. Και όσα είναι  πάνω από 1,6 συντελεστή δόμησης θα μπορεί να χτίσει έως και 3 μέτρα επιπλέον. Έτσι εξορθολογίζουμε, μεταβατικά και κλιμακωτά, τα μπόνους στα ύψη των κτιρίων, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ΤΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα, τα οποία και θα εξειδικεύουν ανά περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: 

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

«Πράσινο» στα επενδυτικά σχέδια για τις μαρίνες σε Ελληνικό, Λαύριο και Ρόδο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜA