Ντρίπλα επιχειρεί η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας του Εurogroup.

Σύμφωνα με τα Νέα ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να φύγει από τη ΔΕΗ ο ΑΔΜΗΕ, ωστόσο να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζουν την ντρίπλα αυτή επικαλούμενοι το κείμενο της συμφωνίας που προβλέπει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα αποτελέσματα στον ανταγωνισμό. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το βαθμό λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Με βάση το κυβερνητικό σενάριο, ο ΑΔΜΗΕ θα πάψει να είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί στη θέση του μια νέα εταιρεία που θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση, αφού ο έλεγχος παραμένει στο Δημόσιο, ο ΑΔΜΗΕ όμως φεύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ και υποτίθεται διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο και κατ’ επέκταση στην αγορά ηλεκτρισμού. Υπό όρους θα μπορούσαν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας και ιδιώτες και μικρότερα μερίδια ή ακόμη και να διατηρήσει κάποιες μετοχές η ΔΕΗ.

Ωστόσο τα ερωτήματα είναι πολλά. Αφενός για να αγοράσει το Δημόσιο από τη ΔΕΗ το 66% του ΑΔΜΗΕ πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο. Η εταιρεία είχε κοστολογηθεί στα 660 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που το Δημόσιο σήμερα δεν διαθέτει.

Κάτι που επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για συμψηφισμό. Δηλαδή να μην καταβάλει χρήματα το Δημόσιο παρά να συμψηφίσει το τίμημα που απαιτήσεις που έχει η ΔΕΗ από αυτό. Όμως οι απαιτήσεις της ΔΕΗ έναντι του Δημοσίου δεν υπερβαίνουν τα 150 εκατ. Ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα, βέβαια, είναι εάν οι κοινοτικοί θα πεισθούν ότι η πρόταση αυτή διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.