Μπαχάμες, Κούβα, Μεξικό, Ολλανδικές Αντίλλες… αυτά είναι τα τέσσερα σημεία που συνηθίζουν να φωλιάζουν τα φλαμίνγκο. Σίγουρα όχι στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Τενεσί και τη Βόρεια Καρολίνα. Και όμως, τα εντυπωσιακά ροζ πτηνά πλέον εντοπίζονται σε περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν σχηματίσει αποικίες και η αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να είναι ο τυφώνας Ιντάλια που έπληξε προ εβδομάδων τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Δεκάδες φοινικόπτερα έχουν βρεθεί σε περιοχές από το Τέξας ως τη Φλόριντα, ακόμα και βορειότερα ως την Πενσυλβάνια και σε άλλες πολιτείες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Νέιτ Σουίκ της Αμερικανικής Ορνιθολογικής Εταιρίας τα πτηνά είναι πιθανό να «συνάντησαν» τον τυφώνα Ιντάλια που σημείωσε ταχύτητα 200 χλμ. την ώρα και να παρασύρθηκαν από τον άνεμο δίχως να προβάλλουν αντίσταση. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ειδικός αυτό συνήθως συμβαίνει με άλλα πτηνά και όχι με φλαμίνγκο που είναι δυνατότερα.

«Βλέπουμε παντού φλαμίνγκο. Τα βλέπουμε σε αναπάντεχα μέρη. Όταν είδαμε το πρώτο ζεύγος στο νότιο Οχάιο ξαφνιαστήκαμε», δήλωσε ο Σουίκ.
Σύμφωνα με την Εταιρία έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 10 πολιτείες όπως Φλόριντα, Οχάιο, βόρεια και νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Αλαμπάμα, Τέξας και Κεντάκι.

Παρότι το αμερικανικό φλαμίνγκο είναι ενδημικό είδος στη Φλόριντα, ο πληθυσμός τους στην περιοχή σχεδόν εξαφανίστηκε στις αρχές του 1900 όταν τα κυνηγούσαν για τα πανέμορφα φτερά τους που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή καπέλων και άλλων αξεσουάρ μόδας. Προκαλεί, επομένως, έκπληξη η παρουσία τους στην πολιτεία.

Ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα φλαμίνγκο που βρέθηκαν στην Φλόριντα φέρουν δαχτυλίδια σήμανσης που συνδέονται με πληθυσμούς της χερσονήσου Γιουκατάν που χωρίζει την Καραϊβική Θάλασσα από τον Κόλπο του Μεξικού.

 

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα πουλιά προέρχονται από τη χερσόνησο Γιουκατάν. Τους “έπιασε” ο τυφώνας και απλώς τον ακολούθησαν» πρόσθεσε ο Σουίκ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το φαινόμενο. Το πιθανότερο σύμφωνα με τον ειδικό είναι τα πτηνά είτε να ακολουθήσαν τη ροή του ανέμου, είτε δεν είχαν επιλογή και αφέθηκαν στο ρεύμα του ανέμου μέχρι τη στιγμή που κόπασε η έντασή του.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι τα πτηνά είτε βρίσκονταν στο Γιουκατάν που σημαίνει ότι διένυσαν απόσταση 1.000 χλμ. μέχρι το Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, ή πετούσαν προς Κούβα όταν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Βέβαια, τα φλαμίνγκο είναι δυνατά πουλιά και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως ακριβώς συνέβη και το 2019 σε ανάλογες συνθήκες όταν ξέσπασε ο τυφώνας Μπάρι που έπληξε το βόρειο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού και οδήγησε λίγα φλαμίνγκο στο δυτικό Τενεσί και το Μιζούρι.

«Παρέμειναν εκεί για λίγο και μετά άρχισαν να επιστρέφουν», είπε ο Σουίκ.

«Πιστεύω ότι τα φλαμίνγκο είναι πιθανό να αρχίσουν να κατευθύνονται προς την ακτή. Ωστόσο δεν γνωρίζω αν ξέρουν ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν. Τα πουλιά, όμως, είναι ικανά για πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε», πρόσθεσε.

Μία ομάδα 17 φλαμίνγκο βρέθηκαν να περπατούν και να τρώνε στην παραλία του Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα και αφού γευμάτισαν πέταξαν μακριά.
«Δεν έχω δει ποτέ φλαμίνγκο εδώ και ζω στην περιοχή όλη μου τη ζωή», δήλωσε ντόπιος στο CNN.

Ο Τζέρι Λόρεντζ, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Οντομπόν, εξήγησε πως δεν είναι γνωστό πόσα ακριβώς πτηνά πέταξαν βόρεια εξαιτίας της καταιγίδας, αλλά όπως τόνισε είναι πολλά περισσότερα από ότι συνήθως, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Σουίκ ότι παρέκκλινε η πορεία τους εξαιτίας του τυφώνα.

Ο Λόρεντζ κάλεσε τους πολίτες να μην ενοχλούν τα φλαμίνγκο γιατί «βιώνουν συνθήκες στρες. Πέρασαν δύσκολα. Μην πλησιάζετε πολύ γιατί θα τρομάξουν. Απλώς απολαύστε την παρουσία τους».

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: «Πρόστιμο» στα μετρητά και πόλεμος μεταξύ καρτών, IRIS, εμβασμάτων

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

Technohull: Τα «Made in Greece» ταχύπλοα που κατακτούν τις θάλασσες του πλανήτη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ