Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκαν εντός του Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ).

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν, κάθε φορά, την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Τα στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανά την Ελλάδα συμμετείχαν στις καταμετρήσεις και συντόνισαν, κατά τόπους, τους συμμετέχοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Αρμόδια για τον συντονισμό τους είναι η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (Wetlands International) σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε εθνικό είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Τα «ευρήματα» των καταμετρήσεων

Στο πλαίσιο των καταμετρήσεων, καταγράφηκαν περισσότερα από 60.000 πουλιά στο Δέλτα του Έβρου, με αξιοσημείωτη την καταγραφή δώδεκα Βαλτόπαπιων. Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Αξιού καταγράφηκαν 32.000 πουλιά με «highlights» τους δύο Θαλασσαετούς σε Νέα Αγαθούπολη, αλλά και ποταμό Αξιό, την Καστανόπαπια και τις Αγκαθοκαλημάνες στον Δενδροπόταμο.

Στις Πρέσπες, οι συμμετέχοντες στη δράση κατέγραψαν τους πρώτους Αργυροπελεκάνους, που επέστρεψαν στις λίμνες για να φτιάξουν τις φωλιές τους, αλλά και έναν σπάνιο Θαλασσαετό, Λαγγόνες, Νανοπρίστες, Σκουφοβουτηχτάρια και άλλα πουλιά.

Στη Λέσβο, αξιοσημείωτη ήταν η καταγραφή τεσσάρων Αργυροπελεκάνων, καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη χειμερινή περίοδος που ξεχειμωνιάζουν στον Κόλπο της Καλλονής.

Στη Λίμνη Παμβώτιδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί που έχουν παρατηρηθεί ποτέ: Φαλαρίδων, Κιρκιριών, Κορμοράνων, αλλά και Χουλιαρόπαπιων, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για τους Καλαμόκιρκους, με 25 άτομα.

Στη Στερεά Ελλάδα, ενδιαφέρον είχε η καταγραφή του Νανόκυκνου, που διαχειμάζει σε κοπάδια στη ΒΑ Ελλάδα, αλλά είναι σπάνιος για την περιοχή, καθώς και του Γερανού, που είναι τυχαίος επισκέπτης.

Διαβάστε ακόμη

«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα

Η γρίπη έφτασε στην Ανταρκτική: Νεκροί βασιλικοί πιγκουίνοι

Τα μυστικά της αποτοξίνωσης από την οθόνη του κινητού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ