Με το ένα πόδι στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον ο γαλλικός όμιλος της Engie, συνεταίρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου για αποχώρηση από 20 περιφερειακές αγορές.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο είχε εξεταστεί προ διετίας αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ επανέρχεται ξανά και φαίνεται να συνδέεται και με τις μεγάλες διοικητικές αλλαγές που έγιναν από τις αρχές του χρόνου στο Παρίσι, τοποθετώντας στο τιμόνι του γαλλικού κολοσσού ενέργειας και υπηρεσιών την 49χρονη Κάθριν Μακγκρέκορ.
Η έλευση της Γαλλίδας μάνατζερ στην κορυφή του ομίλου Engie, συμπίπτει με την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής που επιχειρούν αυτή την περίοδο οι Γάλλοι, με σκοπό την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ και την επικέντρωση σε μεγάλες αλλά και αναπτυσσόμενες αγορές.
Σήμερα, οι δραστηριότητες της εταιρίας επεκτείνονται σε 70 χώρες με ετήσια έσοδα που το 2019 ανήλθαν σε 60 δις. ευρώ και 170.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.
Η Engie όπως και πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε ένα στάδιο ενεργειακού μετασχηματισμού με επίκεντρο τη στρατηγική της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αναδυόμενης αγοράς του υδρογόνου, τομέας που επιδιώκει να ηγηθεί στις χώρες της ΕΕ.
Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει αυξήσει τον ετήσιο στόχο σε ΑΠΕ από 3 GW ετησίως σε 4 GW. Για να χρηματοδοτήσει μάλιστα το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα, η εταιρεία εξετάζει την εκποίηση μη βασικών δραστηριοτήτων και μεριδίων μειοψηφίας, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της και να διευρύνει τα χρηματοδοτικά της εργαλεία για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακά έργα υποδομής, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και δίκτυα θέρμανσης και ψύξης.
Προς έκπληξη πολλών, ακόμη και στελεχών της, μέσα στις αγορές αυτές είναι και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που έχουν εξαγγείλει ένα τόσο γενναίο πρόγραμμα απανθρακοποίησης με ολοκληρωτική στροφή στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.
Η παρουσία του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα είναι διττή καθώς η Engie συμμετέχει από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Ήρων 1, ενώ ελέγχει και το 50% στην Ήρων 2, στην οποία συμμετέχουν επίσης, με 25% έκαστος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Qatar Petroleum. Οι δύο μονάδες είναι συνολικής δυναμικότητας 586 MW. Επίσης κατέχει ποσοστό 50% της ομώνυμης εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από πλευράς κατάταξης μεριδίων στην αγορά του ηλεκτρισμού μετά την ΔΕΗ.
Με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον Γαλλικό όμιλο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει το δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση αποχώρησής τους από το μετοχικό κεφάλαιο. Όμως, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές η κατάληξη μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης συνδέεται με τα οικονομικά ανταλλάγματα και το τίμημα πώλησης.
Η Engie φέρεται να βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με πιθανούς υποψήφιους και funds χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη κάτι που να αποδεικνύει ότι αυτές οι κουβέντες έχουν ωριμάσει.
Τη διερεύνηση αποχώρησης της Εngie από τη χώρα μας στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 20 χρόνια, επιβεβαιώνουν στελέχη του ομίλου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο προ εξαμήνου. Ωστόσο, δηλώνουν άγνοια για τις πραγματικές προθέσεις των Γάλλων και τελούν εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει το νέο μάνατζμεντ.
Όπως όμως εξηγούν η φημολογία αυτή πρέπει σύντομα να τελειώσει καθώς η Engie απασχολεί 250 άτομα, έχει σημαντική δραστηριότητα και στην Ελλάδα με ετήσιο τζίρο 20 εκατ. ευρώ και οι φήμες περί αποχώρησης προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και στην σύναψη νέων συμβολαίων. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η Engie έχει συστήσει στην Ελλάδα και την Engie Hellas, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων (υπηρεσίες Facility Management) και της ηλεκτροκίνησης, μια αγορά που η ελληνική διοίκηση έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει περισσότερο.
Toν περασμένο μήνα, η Engie ανακοίνωσε ότι σκοπεύει σε συνεργασία επίσης με τη γαλλική Νeoen, να επενδύσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκουι ισχύος 1 GW. Τα έργο αυτό υπολογίζεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς θα είναι το μεγαλύτερο ηλιακό έργο στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα θα αξιοποιήσει και την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου.