search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ørsted: Συμμαχία με την Energy Capital Partners για τις χερσαίες ΑΠΕ

Ο δανέζικος κολοσσός εκχώρησε το 50% σε χαρτοφυλάκιο τριών αιολικών και ενός φωτοβολταικού πάρκου στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 862 MW, έναντι 410 εκατ. δολ.

Η Ørsted έκλεισε μια συμφωνία με την Energy Capital Partners (ECP), κορυφαίο επενδυτή που εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση, για να εκχωρήσει το μερίδιο του 50% σε ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από τρία χερσαία αιολικά πάρκα και ένα ηλιακό πάρκο στις ΗΠΑ. Η αξία της συναλλαγής είναι περίπου 410 εκατ. δολ.

Το χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται από τα χερσαία αιολικά πάρκα Lincoln Land Wind, Plum Creek Wind και Willow Creek Wind καθώς και το ηλιακό πάρκο Muscle Shoals, σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ (Ιλινόις, Νεμπράσκα, Νότια Ντακότα και Αλαμπάμα), αντιπροσωπεύει συνολική ισχύ 862 MW. Τα έργα είναι όλα λειτουργικά και έχουν συμφωνίες αγοράς ενέργειας για το σύνολο ή μέρος της παραγωγικής ικανότητας τους. Η Ørsted, με βάση τη συμφωνία, θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης στα έργα.

Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε μέσω μιας συνεργασίας του Renewable Power Fund Plus, μεταξύ του ECP (με enterprise value άνω των 45 δις δολ.) και της Teachers Insurance and Annuity Association of America (TIAA), ενός οργανισμού ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Fortune 100 των ΗΠΑ, μαζί με δανειοδότηση από τη Mitsubishi (MUFG). Το Renewable Power Fund Plus κατέχει πλέον το 50% μιας νεοσύστατης εταιρείας που ελέγχει τα τέσσερα έργα. Η TIAA κατέχει επίσης τον παγκόσμιο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Nuveen και τη θυγατρική της Glennmont Partners, η οποία απέκτησε το 50% του γερμανικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου Borkum Riffgrund 3 της Ørsted το 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη εκποίηση χερσαίων περιουσιακών στοιχείων της Ørsted, αλλά και η πρώτη φορά που η Ørsted εκχωρεί πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία σε μία συναλλαγή, στο πλαίσιο υλοποίησης του φιλόδοξου στόχου να φτάσει τα 50 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ παγκοσμίως έως το 2030. Η Ørsted διαθέτει επί του παρόντος ένα χαρτοφυλάκιο πάνω από 5 GW χερσαίων αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων σε λειτουργία και κατασκευή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Πόλεμος χαρακωμάτων με τράπεζες και funds

Το πρώτο τσιλιμπούρδισμα, η μάχη της Κέρκυρας, η Κομισιόν και τα κανάλια και το όχημα για τα σκουπίδια

Γονικές παροχές – Δωρεές: Έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων που έγιναν το προηγούμενο εξάμηνο

Exit mobile version