-Xαίρετε, η Ελλάς ετοιμάζεται για το τριημεράκι της 28ης Οκτωβρίου και τα πάντα όλα είναι τίγκα ή fully booked αν προτιμάτε, διότι και εντός τα καταλύματα και οι πτήσεις εκτός, γνωρίζουν τρελές πληρότητες. Ο καιρός ακόμα κρατάει μια χαρά κι έτσι δεν έχουμε αρχίσει τα έξοδα της θέρμανσης, οπότε όλα καλά. Το φιλοθεάμον κοινό έχει… σοβαρά θέματα να ασχοληθεί, για όλα τα γούστα. Από το ξεκατίνιασμα της Ακαδημίας Αθηνών γιατί δεν εκλέχθηκε ο Τίτος Πατρίκιος και κόπηκε στα 80 του, καθώς και οι υπόλοιποι «αθάνατοι» δεν είναι και λυκόπουλα. Εως τη δημόσια αντιπαράθεση (sic) μεταξύ της κυρίας Μουτίδου που υπαινίχτηκε «πλαστικοποίηση» της Καινούργιου και της Βανδή, με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί και δικαίως η πρώτη, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη ζωή, εφόσον δεν ενοχλείς κανέναν έχεις δικαίωμα στα πάντα, πόσο μάλλον στην εμφάνισή σου. Αλλά δικαίωμα έχει να γράφει ό,τι θέλει για την… πλαστικότητα μιας τηλεπερσόνας και κάποιος άλλος. Ωραία θέματα αυτά, διώχνουν το άγχος!

Το πρώτο τσιλιμπούρδισμα... συνήθως συγχωρείται

-Έχετε καιρό να ακούσετε νέα για δημοσκοπήσεις από εμένα γιατί αυτήν την περίοδο η αλήθεια είναι ότι στο Μ.Μ. υπάρχει αγρανάπαυση, νομίζω ότι η επόμενη που θα γίνει, θα είναι εκεί μετά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ομως έχουν εικόνα, στα μεν προφανή δεν βλέπουν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο, η ΝΔ στο 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, το ΠΑΣΟΚ στο 11% και αυτά άνευ τελικής αναγωγής. Πιο ενδιαφέρον έχουν τα focus groups στα οποία μετρ του είδους -όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει πώς είδαν τελικώς την υπόθεση παρακολουθήσεις οι κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ- απάντησε: «Κοίτα, το συζητάνε, δεν τους άρεσε, αλλά είναι σαν να πιάνει η σύζυγος τον σύζυγο στο… πρώτο τσιλιμπούρδισμα, συνήθως του το συγχωρεί, ε, αυτό έγινε κι εδώ». Η ίδια πηγή έλεγε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν ρωτάς «έτσι γενικά και αόριστα αν πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 851 ευρώ κ.λπ.», η απάντηση των πολιτών είναι βεβαίως, λόγω της ακρίβειας κ.λπ. Οταν όμως τους λες ότι «αυτό είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ», αυθορμήτως απαντούν στο στυλ… «αφού το λένε αυτοί δεν πρόκειται να γίνει, γιατί λένε όλο ψέματα και υπερβολές.

Έχει σύννεφα απόψε (στην αγορά)

-Στην ευρύτερη αγορά υπάρχει μια μόχλευση, μια έρπουσα αναστάτωση. Πώς τραγουδά η Πέγκυ Ζήνα "έχει σύννεφα απόψε, δεν μπορώ τα μάτια σου να δω", ε, κάπως έτσι. Στην Πειραιώς και στην Εθνική κοιτάζουν από το παράθυρο τον καιρό μήπως και διατηρηθεί η καλοκαιρία και βγουν και αυτοί με τη σειρά τους για μια μικρή έκδοση ενός senior preferred bond, ώστε να ησυχάσουν από αυτούς τους ενοχλητικούς τύπους του SRB. Στο ΥΠΟΙΚ ο Χρήστος χαλαρώνει ικανοποιημένος γιατί του λένε πως γλιτώσαμε προς το παρόν και δεν θα περάσουν στο χρέος οι εγγυήσεις του Ηρακλή. Επιπλέον, πάνε και διάφοροι που του χτυπάνε την πλάτη επικροτώντας τον για το προεκλογικό φρένο στους πλειστηριασμούς. Από την άλλη πλευρά, οι servicers και κυρίως τα funds που αγόρασαν κόκκινα δάνεια, είναι στα κάγκελα. Οι αγορές των διαφόρων πακέτων NPLs έγιναν με δάνεια και τώρα μιλάμε για τουλάχιστον ένα 8μηνο επιβράδυνσης. Ποιος θα πληρώσει στο μεταξύ τα δάνεια; "Ελα, μωρέ, λες να μην έχουν;", απαντούν κλείνοντας το μάτι οι υπέρμαχοι.

Το σενάριο για "δωράκι" σε servicers και funds

-Στο μεταξύ, μετά το προεκλογικό φρένο στους πλειστηριασμούς, πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια πακέτο της PQH των 5 δισ. που ετοιμάζονταν να ξαναβγεί στις αρχές του ‘23. Στις καθυστερήσεις βάλτε και το Solar, το κοινό πακέτο των 4 τραπεζών που προσέλαβαν και την Αlantra, κάτι ουρές της Πειραιώς και άλλα ακόμη. Γενικά το φρενάρισμα των πλειστηριασμών θα φέρει μια πίεση στις τιμές, οι απαιτήσεις για τα κουρέματα θα γίνουν πιο μαξιμαλιστικές και γενικά είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια νέα δουλειά. Ας ελπίσουμε το 8μηνο της επιβράδυνσης να μη φέρει προβλήματα cash flow που θα μεταφερθούν στα mezz ομόλογα. Θα μου πεις, εδώ είναι Βαλκάνια και σε οκτώ μήνες, αν δεν έχει η χώρα ισχυρή κυβέρνηση, ο Λαφαζάνης θα βγάλει από την αποθήκη εκείνη τη σκάλα που ανέβαινε με την ντουντούκα να διαμαρτυρηθεί για τους πλειστηριασμούς και τότε θα δουν και οι servicers και τα funds, τι εστί βερίκοκο (σ.σ. παλιά έκφραση, αλλά ταιριαστή). Σωστό, αλλά όπως και να το κάνεις, δεν είναι πολύ κομψό να αλλάζεις τους επενδυτικούς όρους εκ των υστέρων. Επιπλέον, η γνώμη της στήλης είναι πως συμβαίνει ό,τι και με τους νεκροθάφτες. Δεν το λες και το πιο δημοφιλές επάγγελμα, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο απαραίτητα. Για αυτό και η στήλη πιστεύει τα σενάρια που άκουσε πως θα δοθεί μια παράταση στην περίοδο χάριτος -για έξι μήνες, λένε- ώστε να περιοριστεί η ζημία, καθώς ούτως ή άλλως τα business plan στις τιτλοποιήσεις δεν είναι οn track.

Μονά - ζυγά χαμένοι;

Eurobank αποφάσισε να χρεώνει όσους πελάτες πηγαίνουν στα καταστήματα μεταξύ 10 π.μ. – 12 μ.μ. Δηλαδή, λέγοντας στους πελάτες «κοιτάξτε, αν έρθετε μεταξύ 10 και 12 κάθε μέρα, θα πληρώσετε μια προμήθεια για τις συναλλαγές» (μικρή, είναι η αλήθεια, περίπου όπως στα ΕΛΤΑ) το εξάωρο λειτουργίας των καταστημάτων έγινε ουσιαστικά τετράωρο, αφού δωρεάν συναλλαγές στα γκισέ γίνονται μόνο στα δίωρα 8 -10 π.μ. και 12 μ.μ. – 14:00 μ.μ. Θα μου πείτε, γιατί να πας στoν γκισέ αφού υπάρχει το ebanking που μπορείς, από παντού, να κάνεις όποια συναλλαγή θες. Θεωρητικά έτσι είναι. Πρακτικά, όμως, μέσω ebanking δεν γίνονται όλα. Αλλά είναι και κάτι άλλο: οι δήθεν αυτοματοποιημένες απαντήσεις που δίνονται μέσω ebanking (virtual assistant τους ονομάζουν) λύση δεν δίνουν. Από την Eurobank διευκρίνιζαν ότι δεν έχουν επιβάλει χρεώσεις στις συναλλαγές που γίνονται 10 π.μ με 12 μ.μ αλλά ότι υπάρχουν καταστήματα που δεν εξυπηρετούν μεταξύ 10 π.μ. με 12 μ.μ. και δέχονται πελάτες 8π.μ. με 10 π.μ. και 12 μ.μ. με 1400 μ.μ. Προσέθεταν μάλιστα ότι αυτό το έχουν κάνει επειδή θα πάνε σταδιακά σε τραπεζικά καταστήματα χωρίς ταμεία.  Αλλά ακόμη κι αν χρειαστεί να επιλύσεις κάποιο θέμα με φυσική παρουσία σε κατάστημα, συχνά δεν βρίσκεις ραντεβού (βλέπε Τράπεζα Πειραιώς). Θα μου πείτε, άλλαξαν τα πράγματα και πρέπει πλέον να χρεώνονται οι υπηρεσίες. Σωστό, αλλά ας το πουν καθαρά, βάζοντας όρους στο παιχνίδι, να ξέρει και ο κόσμος. Ολα αυτά βέβαια είναι τα προεόρτια αυτών που θα ζήσουμε το Β’ εξάμηνο του ‘23, αλλά αυτό είναι συζήτηση που θα κάνουμε άλλη φορά. Γενικότερα αυτή η πολιτική, του σιγανού, του αμίλητου, του ξαφνικού κι όποιος φωνάξει - φώναξε, είναι βολική αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, είναι σωστό ότι έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού (ήδη οι δανειολήπτες πήραν τις πρώτες κρυάδες στις δόσεις που πληρώνουν, χωρίς καν μια τυπική ενημέρωση) αλλά για να ανεβάσουν τα επιτόκια καταθέσεων, ούτε κουβέντα.

Oχημα για business στα απορρίμματα αναζητεί ο όμιλος Βαρδινογιάννη

-O όμιλος Βαρδινογιάννη ενδιαφέρεται (και) για τα σκουπίδια. Μέχρι εδώ είναι γνωστό στην αγορά, καθώς όσοι τα παρακολουθούν αυτά, θα θυμούνται ίσως ότι κάποιες συζητήσεις είχαν γίνει από τον όμιλο Βαρδινογιάννη με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ επί εποχής Σάκη Καλλιτσάντζη. Η πλευρά Βαρδινογιάννη εξακολουθεί να βλέπει με μεγάλη συμπάθεια τη θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ΗΛΕΚΤΩΡ, που έχει μια αποτίμηση στα 120-130 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο Ολλανδός δεν θέλει να πουληθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη για τις δουλειές στα σκουπίδια συμμάχησε με τη Thalis Environmental Services και κατεβαίνουν μαζί σε διαγωνισμούς για ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, επειδή ο κλάδος συναρπάζει την πλευρά Βαρδινογιάννη, είχαν κάνει συζητήσεις να αποκτήσει ο όμιλος το 60% της Thalis με μια αποτίμηση που υπολόγιζε την αξία της εταιρίας περίπου στα 30 εκατ., ώστε να είναι το όχημα Βαρδινογιάννη για δουλειές στον συγκεκριμένο τομέα. Δυστυχώς όμως τον Σεπτέμβριο έφυγε από τη ζωή ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και οι συζητήσεις τώρα συνεχίζονται με τους κληρονόμους του, σε διαφορετική βάση και χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Περιστέρης, Χόλτερμαν και Μπάκοι θα αναμετρηθούν στην Κέρκυρα

-Κι αν αναρωτιέστε για τις δουλειές στη διαχείριση απορριμμάτων, να σας δώσω μια μικρή γεύση: Ως τις 30/11 θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μονάδα απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων νησιών, της Βόρειας Κέρκυρας, της Νότιας Κέρκυρας και των Παξών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 35,6 εκατ. ευρώ και η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 29.518 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Η μονάδα θα έχει δυνατότητα να παράγει και δευτερογενές καύσιμο, ώστε το ποσοστό ταφής να είναι κάτω από το 20,4%. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία. Στην πράξη τώρα αναμένεται ότι θα χτυπηθούν για το έργο η ΤΕΡΝΑ (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μάλλον με τη Μεσόγειο), η ΗΛΕΚΤΩΡ (που λέγαμε παραπάνω) και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ των Μπάκων με τη WATT του Κατρή, που είναι το δεύτερο φλερτ στον κλάδο.

Η νέα εποχή (με νέο ΔΣ) για την ΙΟΝ

-Είναι γνωστό ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούλιο -μέσω της Bespoke SGA Holdings- την εξαγορά του 45% των μετοχών της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να… ξεχειλίζουν από γλύκα, σαν τις σοκολάτες της. Μεταξύ των ανακοινώσεων δεν πέρασε βέβαια απαρατήρητο το σημείο ότι με συνεταίρο τον Θεοδωρόπουλο, η εμβληματική εταιρεία θα παραμείνει σε αμιγώς ελληνικά χέρια. Έκτοτε δεν υπήρξε κάτι νεότερο. Στο μεταξύ όμως εξελέγη νέο και εμπλουτισμένο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή τόσο παλιών όσο και νέων προσώπων, με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον ίδιο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Έτσι, λοιπόν, το νέο Δ.Σ. της ΙΟΝ, που ήταν εξαμελές, έγινε οκταμελές, αποτελείται από τους Κωτσιοπούλου Κωνσταντίνα (Πρόεδρος), Λοΐζο Ευστάθιο (Αντιπρόεδρος), Κοτταρίνο Βασίλειο (Εντεταλμένος Σύμβουλος), Καρκαζή Νικόλαο (Μέλος), Βυτογιάννη Βασίλειο (Μέλος), Θεοδωρόπουλο Σπυρίδωνα (Μέλος), Γεωργαλού Μαρία (Μέλος), Τζαβάρα Κωνσταντίνο (Μέλος). Τα νέα πρόσωπα είναι τα τρία τελευταία, ενώ από το παλιό Δ.Σ. απουσιάζει μόνο ο Αθ. Τσιτούρας. Επίσης, όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Εντεταλμένος Σύμβουλος) παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες αρμοδιότητες και εξουσίες, όπως και πριν, ενώ η θητεία του νέου Δ.Σ. λήγει την 30/06/2023, «δυνάμενη να παραταθεί αυτόματα μέχρι την Τακτική Γ.Σ. του έτους 2023, που θα συνέλθει αμέσως μετά τη λήξη της θητείας, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβεί την τετραετία». Καλή «νέα αρχή», λοιπόν…

Παρέμβαση Κομισιόν για τα κανάλια - Προθεσμία 2 μηνών

-Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελλάδα καλείται να εναρμονίσει την εθνική της νομοθεσία που ρυθμίζει την παροχή συνδρομητικών δορυφορικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την ελευθερία εγκατάστασης. Η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν -INFR (2022)4080- επικεντρώνεται στην εθνική μας νομοθεσία που απαγορεύει -επί του παρόντος- στον κάτοχο άδειας παροχής συνδρομητικών δορυφορικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και στους μετόχους, τα συνδεδεμένα πρόσωπα και τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις τους, να συμμετέχουν ή να ελέγχουν οποιονδήποτε άλλο πάροχο ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου που δραστηριοποιείται μέσω επίγειων ελεύθερων ή συνδρομητικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών δικτύων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό εισάγει αδικαιολόγητο περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων και της ελευθερίας εγκατάστασης που ορίζονται στα άρθρα 63 και 49 της ΣΛΕΕ, εμποδίζοντας δυνητικούς επενδυτές να επενδύσουν σε παρόχους ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου που δραστηριοποιούνται μέσω επίγειων ελεύθερων ή συνδρομητικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών δικτύων. Συμπέρασμα: Κάποιος, κάπου, κάποτε, είχε αποφασίσει ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται να έχεις και δορυφορική και επίγεια τηλεόραση. Σήμερα, κάποιος άλλος ενδεχομένως να στοχεύει να παντρέψει τη δορυφορική με την «επίγεια» τηλεόραση και επικαλείται την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η Commission δίνει στην Ελληνική Κυβέρνηση προθεσμία 2 μηνών να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Ένας Λύκος στο χρηματιστήριο της Βιέννης

-Αιφνιδιάστηκε η αγορά από την απόφαση εισαγωγής της AustriaCard στα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Αθήνας, με παράλληλη συγχώνευση δια απορρόφησης της Inform Λύκος Συμμετοχών. Κυρίως γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή το σχέδιο του Νίκου Λύκου και της διοίκησης περιορίστηκε μόνο σε όσους που έπρεπε να το γνωρίζουν. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει βέβαια και προ 10ετίας, τώρα ωστόσο φαίνεται καλύτερα προετοιμασμένη. Σε ό,τι αφορά στη δομή του εγχειρήματος, η AustriaCard, με 180 εκατ. τζίρο και 27 εκατ. ΕΒΙΤDA, απορροφά τη θυγατρική της Inform Λύκος και εισάγεται στο χρηματιστήριο της Βιέννης με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 4,57 μετοχές της Inform Λύκος με 1 της AustriaCard, ωστόσο για την αποτίμηση και το δίκαιο του ανταλλάγματος θα προσληφθούν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Με την εισαγωγή η AustriaCards και έχοντας απορροφήσει τη Λύκος, ο όμιλος θα αποκτήσει παρουσία σε μια μεγαλύτερη και πιο διεθνοποιημένη αγορά, αποκτώντας πρόσβαση σε μια νέα δεξαμενή κεφαλαίων. Σημειώστε πως o Νίκος Λύκος κατέχει το 96% της AustriaCard, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 71% της Ιnform Λύκος, ενώ ποσοστό 9,4% ανήκει στην Όλγα Λύκου, αδελφή του βασικού μετόχου. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί η αίτηση στην Αυστρία, ενώ παράλληλα συντάσσονται τα σχετικά ενημερωτικά δελτία.

Πούτιν και Σι Τζιπινγκ ένας δρόμος…

-Oι εργασίες του 20ού Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) ολοκληρώθηκαν με την εντυπωσιακή εκπαραθύρωση του Πρώην Προέδρου Χου Τζιντάο σε παγκόσμια τηλεοπτική προβολή. Ο για -3η πενταετή θητεία- επανεκλεγείς Πρόεδρος της Λ.Δ. Κίνας, άλλαξε τους συνταγματικούς κανόνες, άλλαξε τους συνεργάτες και τις ισορροπίες του κόμματος του και κυβερνά παντοδύναμος. Τα ίδια ακριβώς έκανε και ο Πούτιν στη Ρωσία. Υπάρχουν όμως και άλλες ομοιότητες: Οι αυταρχικοί παντοδύναμοι ηγέτες έχουν εμμονές. Ο Πούτιν με την Ουκρανία, που προκάλεσε παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Ο Σι Τζιπίινγκ με την Ταϊβάν, αλλά κυρίως με την «παγκόσμια επιτυχία στην αντιμετώπιση του CoViD» που επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα και προκαλεί χάος στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εμμονές των αυταρχικών ηγετών, τελικά, προκαλούν ζημιά στους ίδιους και τις χώρες τους. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά…