Η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας το 2023 υπολογίστηκε στα 187 εκατ. λίτρα, με μία μικρή άνοδο της τάξης του 0.1% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ιαπωνική Κirin Holdings. Την παγκόσμια πρωτιά κατέχει η Τσεχία με τον μέσο πολίτη να απολαμβάνει 152,1 λίτρα μπύρας το χρόνο, από την οποία το 96% είναι εγχώρια. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Αυστρία και στην τρίτη η Λιθουανία, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της Γερμανίας και του Βελγίου αποτελεί το δημοφιλές ποτό. Όσο για τις ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 27η θέση ανάμεσα σε 170 χώρες στην κατανάλωσή της.
Για την παρασκευή του ποτού απαραίτητες είναι οι πρώτες ύλες όπως το κριθάρι, η μαγιά και ο λυκίσκος, καθώς και το νερό, το οποίο ξεπερνά σε ποσοστό το 90%.
Η τοξικολόγος Τζένιφερ Χοπόνικ Ρέντομ από το Ερευνητικό ινστιτούτο RTI International στη Βόρεια Καρολίνα που περιστασιακά καταναλώνει μπύρα διερωτήθηκε κατά πόσο η σημαντική ποσότητα νερού μπορεί να περιέχει τις επιβλαβείς υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες ανιχνεύονται στο δίκτυο υδάτων.
Τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, εντοπίζονται σχεδόν παντού και σύμφωνα με έρευνες είναι πιθανό να παραμείνουν στο νερό ακόμα και 40 χρόνια. Επιπλέον, εισέρχονται στον οργανισμό και συνδέονται με σειρά παθήσεων.
Πώς, λοιπόν, η μπύρα, της οποίας η κυριότερη πρώτη ύλη είναι το νερό, μπορεί να είναι απαλλαγμένη από αυτές τις ουσίες;
Για την έκθεση που δημοσίευσε η Ρέντομ στο Εnvironmental Science & Technology της ACS διενεργήθηκαν μελέτες σε 23 διαφορετικές μπύρες – πέντε διαφορετικές συσκευασίες για την καθεμία- που παρασκευάζονται σε περιοχές στις ΗΠΑ, αλλά και σε Μεξικό και Ολλανδία.
Εφαρμόζοντας μέθοδο που χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), η επικεφαλής της μελέτης με τους συνεργάτες της διαπίστωσε ότι οι μπύρες που παράγονται σε περιοχές των ΗΠΑ με γνωστές πηγές νερού μολυσμένες με PFAS εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα «παντοτινών χημικών».
Παρότι, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι ζυθοποιίες διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος και επεξεργασίας νερού, αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση των PFAS.
«Προσαρμόζοντας τη Μέθοδο 533 της EPA για την ανάλυση των PFAS σε μπύρες που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, διαπιστώσαμε ότι τα PFAS στην μπύρα συσχετίζονται με τους τύπους και τη συγκέντρωση των PFAS που υπάρχουν στο πόσιμο νερό των πόλεων που χρησιμοποιείται στην ζυθοποιία», αναφέρει η έκθεση.
Αναλυτικότερα, ανιχνεύθηκαν PFAS στο 95% της μπύρας που αναλύθηκε, με πιο κοινές τις ουσίες υπερφθοροοκτανοσουλφονικό (PFOS) και υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Παρατηρήθηκε, δε, ότι η μπύρα που παρασκευάζεται κοντά στη λεκάνη απορροής του ποταμού Cape Fear στη Βόρεια Καρολίνα, περιοχή με γνωστή ρύπανση από PFAS, συγκέντρωσε υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ουσιών. Σε δύο, μάλιστα, μπύρες από το σημείο καταγράφηκε υπέρβαση του μέγιστου ορίου συγκέντρωσης PFOA, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πλαίσιο από την EPA για την αποδεκτή ποσότητα PFAS στη μπύρα, αλλά μόνο για το πόσιμο νερό.
«Στις μπύρες της Βόρειας Καρολίνας, ιδίως εκείνες εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Cape Fear, ανιχνεύθηκαν περισσότεροι τύποι PFAS σε σύγκριση με τις μπύρες του Μίσιγκαν ή της Καλιφόρνια, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ποικιλία των πηγών PFAS στη Βόρεια Καρολίνα», εξηγούν οι επιστήμονες.
Όσο για εκείνες που προήλθαν από Ολλανδία και Μεξικό, ήταν λιγότερο πιθανό να ανιχνευθούν «παντοτινά χημικά» γεγονός που η ερευνητική ομάδα αποδίδει στο μικρότερο βαθμό μόλυνσης του νερού από τις επιβλαβείς ουσίες σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Τα ευρήματά τους, υποστηρίζουν, ότι αποτελούν απόδειξη πως το πόσιμο νερό αποτελεί κύρια οδό μόλυνσης από PFAS στη μπύρα και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν αφορμή για επαναξιολόγηση των ορίων τους στο ποτό. Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι με την έκθεσή τους οι ζυθοποιίες θα εφαρμόσουν τεχνικές για την αφαίρεση των ουσιών και θα οδηγήσουν στη χάραξη στρατηγικής για το συνολικό περιορισμό τους.
Διαβάστε ακόμη
Ψηφιακή «ασπίδα» της ΕΕ κατά της κινεζικής εμπορικής κυριαρχίας
Ρεύμα: Ασφυκτική η πίεση στην αγορά λιανικής – Έρχονται συνδρομητικά τιμολόγια
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.