Εξαιρούνται από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους των 8 λεπτών συν ΦΠΑ που θα επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2022 τα περισσότερα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, σύμφωνα με ενημέρωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Εκεί, όπως επισημαίνεται, οι εν λόγω συσκευασίες δεν περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Ειδικότερα για τα μπουκάλια νερού, το οποίο είναι είδος σε διατίμηση και γι΄ αυτόν το λόγο είχε προκληθεί αναστάτωση ως προς το ποιος τελικά θα επιβαρυνόταν με το κόστος του αφού αυτό δεν θα μπορούσε να φτάσει στον καταναλωτή δεδομένου ότι θα αύξανε την τιμή του, ο ΕΟΑΝ σημειώνει ότι τα πλαστικά υλικά του δεν περιέχουν PVC.

Αντίθετα, το συστατικό αυτό είναι πολύ πιθανότερο να υπάρχει στις ετικέτες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλο το μπουκάλι.

Αναλυτικά, αναφορικά με την επιβολή του νέου περιβαλλοντικού τέλους ο Οργανισμός διευκρινίζει:

Εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Ειδικότερα, ο ΕΟΑΝ επισημαίνει πως κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του. Συνεπώς δεν επιβάλλεται αυτό το τέλος ανακύκλωσης, στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το ύψος του έχει οριστεί στα οκτώ (8) λεπτά (+ΦΠΑ).
Όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο).

Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve, που δεν είναι από PVC.

Ο στόχος της επιβολής του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά.

«Υπηρετεί την ίδια φιλοσοφία με την πετυχημένη εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλία που έχει ήδη προηγηθεί, με την επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο να εκμηδενισθεί σχεδόν η χρήση της από τους καταναλωτές», όπως τονίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)