Σε επίπεδα ρεκόρ εκτιμάται πως θα κινηθούν φέτος οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την ΕΕ, παρά την προσπάθεια που καταβάλουν τα κράτη της περιοχής να απεξαρτηθούν από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness και της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων του κλάδου των commodities Kpler, ήδη κατά τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν αντιστοίχως ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Κίνα.

Συνολικά δε, για την ΕΕ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 40%, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, πριν δηλαδή την έναρξη του πολέμου.

Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται και στη σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα εισαγωγών ρωσικού LNG από την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές ροές αφορούσε κυρίως φυσικό αέριο μέσω αγωγών. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρόκειται για ποσοστό ανόδου κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο εισαγωγών ρωσικού LNG, που για την ίδια χρονική περίοδο δεν ξεπέρασε το 6%.

Ουσιαστικά η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG σε σχέση με πέρυσι, όταν οι εισαγωγές είχαν ήδη κυμανθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι φετινές εισαγωγές θα «πιάσουν» νέο ιστορικό υψηλό. Έτσι, παρά και την αλλαγή των γεπολιτικών δεδομένων η Ρωσία παραμένει βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης.

Για το πρώτο επτάμηνο του έτους, το ρωσικό LNG έφτασε να αναλογεί στο 16% των συνολικά 133,5 εκατ. κυβικών μέτρων LNG (που ισούται με 82 δισ. κυβαικά μέτρα φυσικού αερίου) που εισήγαγε η ΕΕ, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τις ΗΠΑ.

Σε επίπεδο κόστους, υπολογίζεται ότι για το επτάμηνο οι εισαγωγές αυτές από την ΕΕ κόστισαν περίπου 5,29 δισ. δολάρια, με βάση τις διεθνείς τιμές.

Η μεγαλύτερη ποσότητα του ρωσικού υγροποιημένου αερίου προήλθε από την κοινοπραξία Yamal LNG, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Novatek και στην οποία συμμετέχουν επίσης η γαλλική TotalEnergies και κινεζικοί όμιλοι.

Επισήμως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια της να περιορίσει δραστικά την εξάρτηση της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα βάζοντας μάλιστα και χρονικό στόχο έως το 2027. Όμως, πολλές χώρες έχουν εναντιωθεί στην ιδέα να μπει μπλόκο και στις εισαγωγές LNG προτάσσοντας τον κίνδυνο πυροδότησης μιας μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης που θα προκαλούσε ελλείψεις και νέο ράλι των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες έχουν διασφαλίσει νέα συμβόλαια προμηθειών από έτερα κράτη παραγωγής και έχουν ήδη φροντίσει να φτάσουν τα αποθέματα τους στο μάξιμουμ ενόψει της χειμερινής περιόδου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με νευρικότητα την πιθανότητα νέων διαταραχών στα επίπεδα προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ.

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Έρχονται νέα σφυριά για «Μηχανική» και «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ