Τσουνάμι αντιδράσεων από έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις σηκώνει η επέμβαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα. Οι οργανώσεις ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες αποψίλωσης και να υπάρξει συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και το αρμόδιο δασαρχείο για να διαφυλαχθεί η οικολογική ακεραιότητα του οικοσυστήματος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ. Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν στην περιοχή έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του φορέα διαχείρισης.

Αντίθετα, τα συναρμόδια υπουργεία, επισημαίνουν ότι υπήρξε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τις εργασίες και ότι δεν έγινε καταστροφή προστατευόμενων ειδών. Ωστόσο με παρέμβαση του ΥΠΕΝ, η αντιπυρική προστασία περιορίστηκε τις προηγούμενες μέρες εκτός του εθνικού πάρκου.

Από τις 10 Μαΐου ο Σχινιάς μαζί με άλλες 17 περιοχές της Αττικής έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα λόγω κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Τμήμα της περιοχής στα όρια του Δήμου Μαραθώνα είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικό πάρκο και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Ειδικά το περίφημο δάσος κουκουναριάς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και η προστασία του-κατά τους περιβαλλοντικούς φορείς- απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς για τη διασφάλιση της οικολογικής ακεραιότητας και της αναγέννησης του οικοσυστήματος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αν και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα Υμηττού και Ν.Α. Αττικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία, ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητοι οικότοποι, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη από τη ΓΓΠΠ κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση των εργασιών.

Επικαλούνται μάλιστα φωτογραφίες και στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, από τις επεμβάσεις των μηχανημάτων του εργολάβου και ισχυρίζονται ότι έχουν ξεριζωθεί και καταστραφεί μικρά δεντράκια κουκουναριάς και έχουν αποκλαδωθεί όλα ανεξαρτήτως ηλικίας τα άτομα κουκουναριάς σε ύψος 3μ.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως η φυσική αναγέννηση του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοτόπου της κουκουναριάς στις αμμοθίνες, είναι το μεγαλύτερο και χρόνιο πρόβλημα του εθνικού πάρκου.

«Η δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα επέμβαση των μηχανημάτων αποψίλωσης με καταστροφέα εμποδίζει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλαδιών των δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητάς τους και επιδεινώνει το πρόβλημα».

Είναι αδιαμφισβήτητο, όπως αναφέρουν  ότι η αντιπυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων μας καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Βασικός πυλώνας της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών όπως τονίζουν είναι η διαχείριση των δασικών εκτάσεων και της καύσιμης ύλης. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, εγκαίρως, πάντα με γνώμονα και την υγεία των δασικών οικοσυστημάτων, ιδίως των σπάνιων και πλέον ευαίσθητων σε επεμβάσεις.

Οι δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας που πραγματοποιήθηκαν εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στις 14 και στις 23 Ιουνίου εγείρουν, σύμφωνα με τους φορείς  σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα τους βάσει της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και για την αρμοδιότητα της ΓΓΠΠ να εκδίδει ανάλογες αποφάσεις διαχείρισης δασικών εκτάσεων (και ειδικότερα προστατευόμενων) χωρίς τη συνεργασία των καθ΄ υλην αρμόδιων αρχών και καθ΄ υπέρβαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχες εργασίες εντός άλλων προστατευόμενων περιοχών, όπως στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, ο οποίος υπάγεται επίσης στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης.