search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πήρε ΦΕΚ ο αναθεωρημένος κανονισμός τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ

Πιο κοντά σε μια συμφωνία με τους Αζέρους 

Στην αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, από τον οποίο θα προκύψουν τα νέα, αυξημένα, τιμολόγια του Διαχειριστή προχώρησε η ΡΑΕ, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς έρχεται στην Αθήνα υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Socar για τις τελικές διαπραγματεύσεις, όσον αφορά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Όπως γράφει σχετικά η Ημερησία ο νέος κανονισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, κοντά στο 35%, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σε σχέση με την τροπολογία – Σκουρλέτη, η οποία προκάλεσε τη ρήξη με τους Αζέρους της Socar και οδήγησε σε διορθωτική ρύθμιση, που εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4425/2016 με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Η απόφαση της ΡΑΕ έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 3181/4-1-2016.

Οπως σχολίασαν κύκλοι της αγοράς, η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ φαίνεται να αυξάνει το Μέσο Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίων (WACC) του Διαχειριστή στο 10,99% από 10,06% της προηγούμενης απόφασης και να περιορίζει τη χρονική περίοδο ανάκτησης των εσόδων προηγουμένων ετών, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026, έναντι του καταμερισμού σε 40 χρόνια, όπως προέβλεπε η νομοθετική διάταξη του Ιουλίου.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών είναι πιθανόν να εκδοθεί και η απόφαση της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια. 

Εν τω μεταξύ, η Socar έχει προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την ιταλική Snam, η οποία θα εξαγοράσει μερίδιο από το ποσοστό των Αζέρων, για τη διαμόρφωση των τελικών τους θέσεων, εν όψει των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά. 

Exit mobile version