Τη στιγμή που τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, με την άνοδο της στάθμης των υδάτων να ανησυχεί τους ειδικούς και με την κλιματική αλλαγή να απειλεί ολοένα περισσότερο την ανθρωπότητα, αυξημένο προβλέπεται ότι θα είναι το ποσοστό των κλιματικών προσφύγων τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ίδρυμα First Street Foundation (FSF) που μελέτησε τις πληθυσμιακές αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία σχετικά με πλημμύρες προκύπτει ότι ήδη σημειώνεται κλιματική μετανάστευση σε περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες στις ΗΠΑ.

«Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε κάποιο είδος ακραίων καιρικών φαινομένων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Τα γεγονότα αυτά έχουν συνδεθεί άμεσα με επιπτώσεις στα ανθρώπινα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων», αναφέρει η έκθεση.

«Η αυξανόμενη έκθεση στις πλημμύρες αναμένεται να οδηγήσουν σε πληθυσμιακές και δημογραφικές μετατοπίσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έως και 216 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έως το 2050».

Η μελέτη εστιάζει στις περιοχές όπου καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών μεταξύ του 2000 και του 2020 που συνδέεται με τον κίνδυνο πλημμυρών και την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα πληθυσμιακά δεδομένα από την απογραφή των ΗΠΑ του 2020 με τα δεδομένα για τα απογραφικά τετράγωνα – ακίνητα που συνδέονται με κίνδυνο πλημμύρας. Από τη μελέτη προέκυψαν σημεία καμπής όπου η αλλαγή του πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από υψηλό κίνδυνο πλημμύρας.
Περίπου 113 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα και ήδη 3,2 εκατ. κάτοικοι μετατοπίστηκαν από το 2000 έως το 2020.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και ηττημένοι σχετικά με τον αντίκτυπο του ενδεχόμενου εκδήλωσης πλημμύρας στην πληθυσμιακή μεταβολή», δήλωσε ο Τζέρεμι Πόρτερ, επικεφαλής της έρευνας του FSF για τις επιπτώσεις του κλίματος και καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης.

«Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων, τη σύνθεση της γειτονιάς και την εμπορική βιωσιμότητα», συνέχισε.

Η μελέτη με τίτλο «Πώς ο κίνδυνος πλημμύρας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει τις μελλοντικές πληθυσμιακές προβλέψεις» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που εντοπίζει ένα συστηματικό μοτίβο στα ιστορικά δεδομένα μετακίνησης του πληθυσμού και αποδεικνύει πως η κλιματική μετανάστευση δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, αλλά είναι κάτι που ήδη συμβαίνει», τόνισε ο Πόρτερ.

Όπως προβλέπουν οι επιστήμονες τα επόμενα 30 χρόνια οι περιοχές στις οποίες ήδη σημειώνεται πληθυσμιακή μετακίνηση αναμένεται να χάσουν επιπλέον 2,5 εκατ. κατοίκων, δηλαδή περαιτέρω 16% εξαιτίας του κινδύνου πλημμύρας, με πιθανότητα σταδιακά να εγκαταλειφθούν.

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα φεύγουν, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτού του τύπου, καταλήγουν να ζουν σε κοινότητες, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Η έκθεση του πληθυσμού (σε τέτοια φαινόμενα) τα επόμενα 30 χρόνια προκαλεί σοβαρή ανησυχία», ανέφερε η Έβελιν Σου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναλύτρια του FSF.

«Εδώ και δεκαετίες επιλέγαμε να χτίζουμε και να αναπτύσσουμε περιοχές που πιστεύαμε ότι δε διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο, αλλά εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι περιοχές αυτές αρχίζουν πολύ γρήγορα να μοιάζουν με μέρη που αποφεύγαμε στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ευρώπη: Ποιοι είναι οι καλύτεροι και χειρότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί για το 2023

«Διπλή» δικαίωση των προσπαθειών της χώρας από EE και Economist

Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ: Οι στόχοι της νέας διοίκησης, το τριετές guidance και οι εξαγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ