Με επώδυνες περικοπές στην παραγωγή και λύσεις που θα ήταν αδιανόητες λίγους μήνες πριν, όπως η χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι κολοσσοί της γερμανικής οικονομίας το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου.

Ολόκληρη η γερμανική βιομηχανία έχει επιδοθεί σε ένα ράλι αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια και να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα εργοστάσια στο Ludwigshafen. Το συγκρότημα του Ludwigshafen Verbund, με έκταση περίπου δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο καθετοποιημένο χημικό συγκρότημα στον κόσμο, με περίπου 200 μονάδες παραγωγής. Είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής βιομηχανικής ενέργειας στη Γερμανία με πάνω από το 1% της συνολικής ζήτησης της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BASF, τα εργοστάσια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν συνεχίσουν να προμηθεύονται έως και το 50% της μέγιστης ζήτησης φυσικού αερίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΒASF θα ξεκινήσει συζητήσεις με πελάτες και πολιτικούς για το ποια εργοστάσια θα μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία ποιες μονάδες θα πρέπει να κλείσουμε», δήλωσε η εταιρεία, αρνούμενη να σχολιάσει περαιτέρω το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Ludwigshafen.

Προτεραιότητα η επιβίωση

Η μικρότερη, επίσης χημική εταιρεία Lanxess εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το κλείσιμο ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα, που εξακολουθεί να λειτουργεί στις γερμανικές εγκαταστάσεις της στο Λεβερκούζεν και στο Κρέφελντ. Η εταιρεία παραδέχεται ότι αυτό θα πλήξει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων, ωστόσο θα συγκρατήσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει την επιβίωσή της.
«Αν αυξήσουμε τις τιμές μας σε επίπεδα εκτός αγοράς, τότε θα πρέπει να κλείσουμε τα εργοστάσια και θα κινδυνεύσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας» εξήγησε εκπρόσωπος της Lanxess στο Reuters.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της Lanxess βρίσκεται στο Λεβερκούζε, με τέσσερις μονάδες: Advanced Industrial Intermediates, Liquid Purification Technologies, Rhein Chemie και Saltigo

Από την πλευρά της, η Kelheim Fibers, που προμηθεύει πρώτες ύλες στην Procter & Gamble εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει εκατομμύρια για τη μετατροπή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που «καίει» πετρέλαιο.

Η Kelheim Fibers, που παράγει ίνες βισκόζης και έχει βάση στη Βαυαρία, ζήτησε από το κράτος να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μετατροπής που θα κοστίσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ. «Η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και τα διαθέσιμα αποθέματά μας εξαντλούνται γρήγορα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Wolfgang Ott. «Το πετρέλαιο έχει μόνο ένα πλεονέκτημα: ο εφοδιασμός είναι ασφαλής» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η μετατροπή του εργοστασίου θα διαρκέσει 6-8 μήνες.

Η Kelheim Fibers θα αναζητήσει χρηματοδότηση και από την κρατική τράπεζα KfW, που έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης για εταιρείες που πλήττονται από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Το εργοστάσιό της Kelheim Fibres στο Δούναβη

Η Aurubis, το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι αναζητά υποκατάστατα του φυσικού αερίου. «Η μετατροπή συνεπάγεται σημαντικό κόστος, για το οποίο πρέπει να καταβληθούν προκαταβολές» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας στις 20 Ιουλίου. «Η μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο και
χαρακτηρίζεται από μεγάλες αβεβαιότητες, όπως η διαθεσιμότητα τεχνολογιών και παρόχων υπηρεσιών» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Μονάδα παραγωγής της Aurubis στο Βέλγιο

Οι παραπάνω εταιρείες είναι μεταξύ των πιο ενεργοβόρων της Γερμανίας, με τον ενεργειακό λογαριασμό τους να αγγίζει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι προσπάθειές τους είχαν επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Γερμανίας να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Τώρα η πιεστική προτεραιότητα είναι η επιβίωση. Ο άνθρακας ήταν ο φθηνότερος τρόπος λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων, είπε ότι η μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας θα προκαλούσε αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα της Γερμανίας.
«Αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ευχαριστήσει κανέναν που περπατά στον σημερινό κόσμο με ανοιχτά μάτια», είπε.

*Στην κεντρική φωτογραφία, το Steam cracker II, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην τοποθεσία Ludwigshafen της BASF

Διαβάστε ακόμη:

Πλατφόρμες και επιδόματα: 5+2 λύσεις σε «παγίδες» και προβλήματα (pic)

Γνωρίστε τον άνθρωπο που έχασε τα περισσότερα λεφτά στην Ιστορία από κρυπτονομίσματα (pics)

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις – Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα (vid)