Γαρίδες, αστακοί και καβούρια… Τα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν το βασικό συστατικό για λαχταριστά πιάτα που μυρίζουν καλοκαίρι. Πέρα από τη νοστιμιά και τη διατροφική τους αξία, τα θαλασσινά, όμως, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Πώς; Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέπτυξε καινοτόμα μέθοδο, χάρη στην οποία τα υπολείμματα γαρίδας, μπορούν να δεσμεύσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Τα απόβλητα, όπως κέλυφος, κεφάλι, έντερο, καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής εντείνοντας το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς με την αποσύνθεσή τους παράγεται μεταξύ άλλων μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα, όμως, τους ειδικούς, τώρα παρέχεται βιώσιμη λύση τόσο για τη διαχείριση των αποβλήτων όσο και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nanoscale, οι ειδικοί αφού καθάρισαν και αποξήραναν απόβλητα λευκής γαρίδας από το Ομάν, τα επεξεργάστηκαν μέσα από τη διαδικασία της πυρόλυσης που οδηγεί στην παραγωγή βιοάνθρακα. Στη συνέχεια και έπειτα από περισσότερα στάδια επεξεργασίας με οξύ και χημική ενεργοποίηση κατέληξαν σε ένα προϊόν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ο ενεργός άνθρακας που προέκυψε ήταν ικανός να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα και να διατηρήσει υψηλή απόδοση, όπως και σταθερότητα σε πολλαπλούς κύκλους χρήσης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Χάιφ Αλ-Τζομάρντ, εξήγησε ότι το υλικό επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες προσρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που το καθιστά πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για βιομηχανικές εφαρμογές αποθήκευσης άνθρακα.
«Η μελέτη μας μετατρέπει τα απόβλητα γαρίδας σε ένα προϊόν άνθρακα υψηλής απόδοσης. Αυτό όχι μόνο αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτουν τα απόβλητα θαλασσινών, αλλά συμβάλλει και στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής και εκ των συντακτών της έκθεσης, Τσαούκι Τζενάι, ειδικός σε θέματα Βιώσιμης και Ανανεώσιμης Ενέργειας, εξήγησε ότι από τη διαδικασία υπάρχουν πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
«Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική λύση για την παραγωγή ενεργού άνθρακα, μετατρέποντας μια προβληματική ροή αποβλήτων σε προϊόν υψηλής απόδοσης, αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον με ευρείες εφαρμογές», είπε.
Ανάμεσα στις πιθανές χρήσης του ενεργού άνθρακα από τις γαρίδες, πέρα από τη δέσμευση άνθρακα, συγκαταλέγονται το φιλτράρισμα αέρα και νερού, η εξόρυξη χρυσού, ακόμα και οι ιατρικές εφαρμογές.
Όσο για τον πρωταρχικό του ρόλο, την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία, τη χαλυβουργία και τα πετροχημικά.
Τη στιγμή, μάλιστα, που από την επεξεργασία γαρίδας, αστακού και καβουριού παράγονται έως και οκτώ εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων ετησίως, πολλά από τα οποία απορρίπτονται, η αξιοποίησή τους μπορούν να ενισχύσουν την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, μειώνονται τα απόβλητα και κατά συνέπεια η ρύπανση και μετατρέπονται τα υποπροϊόντα σε πολύτιμους πόρους.
Διαβάστε ακόμη
Cavo Paradiso – Μύκονος: Η οικονομική πλευρά ενός μύθου (pics)
ΟΗΕ: Η προβληματική εξάρτηση της Ελλάδας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων
Ποιες αλλαγές έρχονται στα Airbnb
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.