Πριν μια εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία μείωσε κατά 10 σεντς την τιμή για κάθε βαρέλι αργού πετρελαίου που στέλνει στους Ασιάτες πελάτες της. Τρεις μέρες μετά, ο μεγαλύτερος αντίπαλός της, το Ιράν, ακολούθησε την ίδια τακτική.

Αυτός ο «πόλεμος» τιμών καταδεικνύει με σαφήνεια τις υπόγειες εντάσεις που κυριαρχούν μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες απειλούν να «τινάξουν» στον αέρα τις αυριανές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στην Ντόχα του Κατάρ, για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, γράφει η Wall Street Journal.

Ήδη πριν καλά καλά ξεκινήσει η συνάντηση, το πρωί της Κυριακής η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του OPEC, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχε αφήσει να διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και χωρίς το Ιράν, που έχει αποκλείσει οποιοδήποτε «πάγωμα» της παραγωγής.

«Οι Σαουδάραβες άλλαξαν τα πάντα το πρωί. Θέλουν τη συμμετοχή όλων» είπε χαρακτηριστικά μια πηγή του OPEC στο Reuters.

Το Ιράν, που είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε «πάγωμα» της παραγωγής και μάλιστα δεν θα έστελνε καν τον υπουργό Πετρελαίου αλλά έναν εκπρόσωπό του, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τελικά δεν πρόκειται καν να παρευρεθεί στη συνάντηση καθώς «δεν βλέπει τον λόγο».

Στην Ντόχα έχουν ήδη φτάσει υπουργοί από τη Νιγηρία, το Εκουαδόρ, την Αλγερία, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του OPEC. Η Ρωσία εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και χωρίς το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει σε ένα «ταβάνι» στην παραγωγή, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει η αγορά πετρελαίου, μετά την κατρακύλα των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, προτίθεται να το κάνει μόνο εφόσον συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως το Ιράν. Η Σ. Αραβία δεν θα περιορίσει την παραγωγή της αν δεν το κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman σε συνέντευξή του στο Blooomberg.

Η κόντρα αυτή απειλεί σοβαρά την οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας στην Ντόχα, λένε οι αναλυτές, που κρατούν έτσι κι αλλιώς μικρό «καλάθι» τονίζοντας ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι πρόχειρη και δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές πετρελαίου.

«Για πολλούς, όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με την αντιπαλότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν» υποστηρίζει η Adel Hamaizia, καθηγήτρια του τμήματος Ανατολίτικων και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές σέχτες του Ισλάμ, τους Σουνίτες και τους Σιίτες, οι οποίες βρίσκονται στα «μαχαίρια», και στηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο της Συρίας αλλά και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Υεμένη.

Σημειώνεται ότι το Ριάντ διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη φέτος μετά την επίθεση στην πρεσβεία του στο Ιράν, ύστερα από την εκτέλεση ενός Σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι διαφορές φαίνεται ότι τώρα επηρεάζουν και την ενεργειακή πολιτική άλλων χωρών, μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση του Ιράν προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στον παγκόσμιο «χάρτη» πετρελαίου, μετά και την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για τα οικονομικά της (λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου) αλλά και της επαναφοράς των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ (από τους μεγαλύτερους συμμάχους της) με το Ιράν.

«Για άλλη μια φορά η πολιτική στη Μέση Ανατολή εμπλέκεται με τα οικονομικά του πετρελαίου» αναφέρει σε σχόλιό της η BofA, η οποία μάλιστα προειδοποιεί ότι μια ανοιχτή διαμάχη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο θα «ρίξει» τις τιμές έως και τα 10 δολάρια το βαρέλι.

Με αυτά τα δεδομένα στο «τραπέζι» η συνάντηση της Κυριακής προμηνύεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μια ασαφή συμφωνία, η οποία πιθανότατα θα εξαιρεί το Ιράν.