search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πράσινο Ταμείο: Έρχεται νέο πρόγραμμα 23 εκατ. για τους μικρούς Δήμους

Αφορά την Β’ πρόσκληση για «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021 - Θα απευθύνεται σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων

Ένα ακόμη πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων της χώρας για «πράσινες» δράσεις ετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα το «Πράσινο Ταμείο».

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου που έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου, αποφασίστηκε η έγκριση του σχεδίου της Β’ πρόσκλησης για το έτος 2021 στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021, στον Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στις επιλεγμένες δράσεις. Επίσης θα απευθύνεται και στους Συνδέσμους Δήμων με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Ο προϋπολογισμός για το σκέλος του προγράμματος που αφορά η Β’ πρόσκληση υπολογίζεται στα 23 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο πόσο των 57 εκατ. ευρώ.

Στις 23 Ιουνίου το «Πράσινο Ταμείο» έβγαλε στον αέρα την Α’ πρόσκληση, καλώντας τους Δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων καθώς και τους Συνδέσμους της αντίστοιχης χωρικής επικράτειας, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, που είναι καταληκτική ημερομηνία.

Με βάση την Α’ πρόσκληση, κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει έως δύο προτάσεις στο ίδιο μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, το σύνολο του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο», δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης» όπως υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου.

Ακόμη, κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για ένταξη σε ένα μόνο από τα μέτρα του προγράμματος, ωστόσο μία πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περισσότερους του ενός χώρους.

Οι δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν για τους Δήμους στους οποίους απευθύνεται η Α’ Πρόσκληση αφορούν:

Μέτρο 1: Σύνθετες αστικές αναπλάσεις όπου περιλαμβάνονται:

Μέτρο 2: Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, όπου περιλαμβάνονται:

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσιοποίηση και της Β’ Πρόσκλησης ώστε να γνωστοποιηθούν οι ειδικότεροι όροι και οι δράσεις για τη χρηματοδότηση των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων.

Exit mobile version