Ο Γλαύκος ο Ανθηδόνιος στην ελληνική μυθολογία ήταν ένας θαλάσσιος δαίμονας με σώμα ανθρώπου και ουρά ψαριού που περιπλανιόταν μάταια στη θάλασσα κλαίγοντας για την αθανασία του και κουβαλώντας μελαγχολικά το βάρος των μοιραίων ερώτων του.

Ένας άλλος γλαύκος, ο γλαύκος του Ατλαντικού αυτή τη φορά, κοινώς ο μπλε δράκος της θάλασσας, μπορεί να μη φέρει ανάλογα φορτία, αλλά η παρουσία του στη θάλασσα κάθε άλλο από ευχάριστη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ένα μόνο άγγιγμά του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ζώα και ανθρώπους.

Photo: Facebook/ Harte Research Institute for Gulf of Mexico Studies

Οι σπάνιοι μπλε δράκοι με το έντονο μπλε και ασημί χρώμα τους ξεβράζονται στις ακτές του Τέξας στις ΗΠΑ με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν τους επισκέπτες να αποφεύγουν να τους αγγίξουν καθώς το τοξικό τους τσίμπημα μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Παρότι ζουν στις ανοιχτές θάλασσες με προτίμηση τα τροπικά νερά των ακτών της Νοτίου Αφρικής, των ακτών της Αυστραλίας, της Μοζαμβίκης και κάποιων της Ευρώπης, όμως, πλέον οι μικροί δράκοι -που για κάποιους μοιάζουν με Πόκεμον- έχουν φτάσει στα παράλια του Τέξας ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα.

Ο Ντέιβιντ Κάμπελ, θαλάσσιος βιολόγος και ιδρυτής της MarineBio Conservation Society που ζει στην αμερικανική πολιτεία, μιλώντας στο δίκτυο BBC εξήγησε ότι τα πλάσματα αυτά «είναι πολύ αδύναμοι κολυμβητές και παρασύρονται από τα ρεύματα».

Photo: Facebook/ Harte Research Institute for Gulf of Mexico Studies

Στην επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου Ερευνών Harte για τον Κόλπο του Μεξικού στο Τέξας στο Facebook καλούνται οι πολίτες να μην αγγίζουν τον μπλε δράκο.

«Κάθε άνοιξη, όταν πνέουν δυνατοί νοτιοανατολικοί άνεμοι, έχουμε ένα κύμα μπλε δράκων. Ο Τζέις Τάνελ (θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας) τράβηξε τις φωτογραφίες την Κυριακή στο North Padre», αναφέρει η ανάρτηση και συνεχίζει λέγοντας πως ανάμεσα στα άλλα όντα που ξεβράστηκαν, εντοπίστηκαν πολλοί μικροί δράκοι.

Όταν νιώσει απειλή ή κάποιος τον αγγίξει, μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες με το τσίμπημά του. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να φωτογραφίζουν τα σπάνια αυτά πλάσματα, χωρίς όμως να τα αγγίζουν.

Photo: Facebook/ Harte Research Institute for Gulf of Mexico Studies

Τους ερχόμενους μήνες αναμένεται νέο κύμα… αφίξεων καθώς οι ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα τους παρασύρουν στη στεριά.

«Έχει ένα πραγματικά όμορφο ιριδίζον μπλε και ασημί χρώμα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι θέλουν να τα αγγίζουν», εξήγησε ο Τάνελ, αλλά ένα τσίμπημά του είναι αρκετό για να προκαλέσει ναυτία, πόνο, εμετό, οξεία αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Σύμφωνα με τον ειδικό, μάλιστα, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και νοσηλεία.

«Ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στο τσίμπημα. Μερικοί άνθρωποι έχουν άσχημη αντίδραση», διευκρίνισε ο Τάνελ στο Usa Today και πρόσθετε ότι μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή καλώντας όσους έχουν τσιμπηθεί από τον δράκο να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φοιτητής θαλάσσιας βιολογίας από την Αυστραλία το τσίμπημα από μπλε δράκο «είναι το πιο επώδυνο πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε».

Photo: Wikipedia/ Sylke Rohrlach

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Πούτιν… ανταγωνίζεται τον εαυτό του σε μια μάχη χωρίς αντίπαλο

Ποιοι είναι οι στόχοι και τι περιλαμβάνει η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου

Νότια Κορέα: Ετοιμάζει νέα γενιά από «ανθεκτικές» μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ