Στον επόμενο γύρο της δημοπρασίας για τα 300 MW έργων αποθήκευσης, περνούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, καθώς σήμερα αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερος κατά σειρά διαγωνισμός για τις αυτόνομες μπαταρίες (standalone) από τη ΡΑΑΕΥ.

Η νέα διαγωνιστική διαδικασία έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία μειώνεται στο 50% η λειτουργική ενίσχυση των έργων, προκειμένου να ανοίξει η «βεντάλια» εκείνων που θα ενταχθούν στο πλαίσιο στήριξης. Έτσι με βάση τους όρους του νέου διαγωνισμού, η λειτουργική ενίσχυση από τα 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ υποχωρεί στα 100.000 ευρώ.  Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών ώστε ο προσωρινός κατάλογος των έργων να είναι έτοιμος το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρυθμιστική Αρχή πέρασε επιτυχώς το τεστ του πρώτου διαγωνισμού για τις μπαταρίες που κατάφερε να κινητοποιήσει πλήθος ενδιαφερομένων. Μεταξύ αυτών την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον όμιλο Μυτιληναίου, την Helleniq Energy, την Intrakat, κ.α. Οι εταιρείες μάλιστα έσπασαν τα έργα τους για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης. Έτσι, τα πρώην ΕΛΠΕ συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τρία έργα ισχύος 50 MW το πρώτο και από 25 MW τα άλλα δύο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με δύο έργα από 25 MW έκαστο στο δήμο Καρύστου στην Εύβοια και στη Ροδόπη συμμετείχε η Intrakat ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 50MW και αντίστοιχα 48MW στην περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας. Με ένα έργο ισχύος 48 MW συμμετείχε στο διαγωνισμό και η ΑΕΝΑΟΣ Συσσωρευτές Ενεργειακή, η οποία ανήκει στην Egnatia Group (όμιλος Μυτιληναίου).

Για κάθε έργο που θα συμμετέχει  σε μια δημοπρασία  τίθεται ως ανώτατο όριο ισχύος τα 100 MW. Ωστόσο ορίζεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα- αθροιστικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία- στα 100 MW.  Έχει επίσης προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία  στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος.

Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν κατάφεραν να περάσουν εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Iberdrola, η LightSource bp κ.α. ενώ  εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η Mυτιληναίος, η Intrakat δεν κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW που προβλέπει το πλαίσιο. Επομένως, οι εταιρείες αυτές θα είναι λογικά παρόντες και στον νέο διαγωνισμό.

Τα επιλέξιμα έργα θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση για δέκα χρόνια, με βάση τις προσφορές  που έχουν υποβάλλει και θα  λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο τρίτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη των αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας θα γίνει στις 24 Μαρτίου 2024 αντί στο τέλος του έτους όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο  υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ