Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πνέει μένεα κατά των χωρών της Δύσης για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του, απειλώντας ευθέως με περαιτέρω άνοδο των τιμών, αλλά την ίδια ώρα η Μόσχα εκπέμπει μηνύματα…αυτάρκειας, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Έτσι, ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, όπως αναφέρει το Bloomberg, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο, ακόμη και μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν θα χρειαστεί να πείσουμε κανέναν να αγοράσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μας», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουρκία μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αν θέλουν να το αντικαταστήσουν με κάτι, είναι ευπρόσδεκτοι, θα έχουμε άλλες αγορές εφοδιασμού, τις έχουμε ήδη» πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς η Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας, εξετάζει την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, προσπαθεί να μειώσει αυτή την εξάρτηση αξιοποιώντας νέες προμήθειες και χρησιμοποιώντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι τιμές στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για διακοπές των προμηθειών από τη Ρωσία. Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, το πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ιστορικά ρεκόρ.

Στη συνέχεια, κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις και οι προβλέψεις για ηπιότερες καιρικές συνθήκες έχουν φρενάρει το ράλι φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ η αγορά του Brent καταγράφει απότομες διακυμάνσεις.

Ο Πούτιν και οι… δεσμεύσεις

Η Ρωσία συμμορφώνεται πλήρως με τις ενεργειακές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ευρώπης, δήλωσε ο χθες Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Προμηθεύουμε στους κύριους αγοραστές μας όλα όσα έχουμε να προμηθεύσουμε. «Οι τιμές αυξάνονται εκεί, αλλά δεν φταίμε εμείς», τόνισε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση Rossiya 24.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων, μια κίνηση που οδήγησε σε άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, των μετάλλων και των σιτηρών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εν μέρει, αλλά σταμάτησε να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία παλεύουν με μια κρίση εφοδιασμού εδώ και μήνες, είναι απρόθυμα να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Αντίθετα, οι έμποροι και οι εταιρείες πετρελαίου επέβαλαν κυρώσεις στους…εαυτούς τους με ορισμένους ακόμη και να εγκαταλείπουν πλήρως τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Προσέγγιση με Πεκίνο

Η Ρωσία, η οποία σήμερα στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, έχει συνομιλίες με το Πεκίνο για άλλη μια σημαντική μακροπρόθεσμη συμφωνία που αφορά προμήθειες μέσω Μογγολίας. Επί του παρόντος, η ρωσική υποδομή αγωγών φυσικού αερίου δεν είναι ικανή να ανακατευθύνει τις ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά ή τα ανατολικά.

Ωστόσο, εάν επιτευχθεί η συμφωνία, θα κατασκευαστεί μια νέα διασύνδεση, μειώνοντας την εξάρτηση της Ρωσίας από την Ευρώπη.