Η Ρωσία ανέστειλε όλες τις ιαπωνικές εισαγωγές θαλασσινών λόγω της απελευθέρωσης από το Τόκιο υγρών πυρηνικών αποβλήτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ακολουθώντας τη σύμμαχό της Κίνα.

Η Ιαπωνία έχει ασκήσει έντονη κριτική στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι σχέσεις του Τόκιο με το Πεκίνο, το οποίο έχει διευρύνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα, έχουν υποβαθμιστεί.

Το Ρόσελχοζαντζόρ, ο οργανισμός της Ρωσίας που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των γεωργικών προϊόντων, δήλωσε ότι «προσχωρεί στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα της Κίνας για την εισαγωγή ψαριών και προϊόντων θαλασσινών από την Ιαπωνία από τις 16 Οκτωβρίου 2023» ως «προληπτικό μέτρο».

Είπε ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ «έως ότου παρασχεθούν οι απαραίτητες εξαντλητικές πληροφορίες για την επιβεβαίωση της ασφάλειας των θαλασσινών προϊόντων».

Η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε την απαγόρευση της Κίνας πολιτική και αντιεπιστημονική, κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της, κάνοντας λόγο για ένα «άδικο» βήμα «χωρίς καμία επιστημονική βάση».

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει εξηγήσει την ασφάλεια της απελευθέρωσης νερού και συμμορφώθηκε με τα ρωσικά αιτήματα αυτού του μήνα για συνάντηση και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

«Η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και ζητάμε σθεναρά να αποσυρθεί», ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το 2011, τρεις αντιδραστήρες στην πυρηνική εγκατάσταση Φουκουσίμα-Νταϊίτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία κατέρρευσαν μετά από έναν ισχυρό σεισμό και ένα τσουνάμι που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 18.000 ανθρώπων.

Δώδεκα χρόνια μετά, η Ιαπωνία άρχισε τον Αύγουστο να απορρίπτει επεξεργασμένο μολυσμένο νερό από το πληγωμένο φυτό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Κίνα ως απάντηση απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών λόγω της «εγωιστικής» και «ανεύθυνης» απελευθέρωσης, κατηγορώντας την Ιαπωνία ότι αντιμετωπίζει τη θάλασσα σαν «υπόνομο».

Μεγάλη αγορά

Η Ιαπωνία επιμένει ότι η επιχείρηση είναι ασφαλής, άποψη που υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), τον πυρηνικό παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών.

Μια ομάδα από τον ΙΑΕΑ -συμπεριλαμβανομένου ενός Κινέζου επιστήμονα- πρόκειται να λάβει δείγματα νερού και ψαριών από την περιοχή αυτή την εβδομάδα.

Το Πεκίνο λέει ότι το Τόκιο δεν έχει αποδείξει τη γνησιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων για τα πυρηνικά απόβλητα, ούτε ότι η απόρριψη του νερού στον ωκεανό είναι ακίνδυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Πριν από την απαγόρευση, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά ψαριών της Ιαπωνίας, αντιπροσωπεύοντας εξαγωγές αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια για τον αλιευτικό τομέα, ενώ επιδιώκει να ενισχύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και αλλού.

Η Ρωσία είναι πολύ λιγότερο σημαντική για την Ιαπωνία, αντιπροσωπεύοντας εξαγωγές θαλάσσιων προϊόντων αξίας περίπου 260 εκατ. γεν (1,5 εκατ. ευρώ) το 2022.

Πολύ περισσότερα θαλασσινά – 155 δισεκατομμύρια γιεν – πήγαν με τον άλλο τρόπο από τη Ρωσία στην Ιαπωνία.

540 Ολυμπιακές πισίνες

Όμως η αναστολή είναι συμβολικής σημασίας καθώς η Κίνα και η Ρωσία έρχονται πιο κοντά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο στενός σύμμαχος της Ιαπωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κάνει λόγο για στήριξη του Τόκιο, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία να τρώει δημόσια ψάρια από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικής ξυλείας και βότκας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τα θαλάσσια προϊόντα εξαιρέθηκαν.

Συνολικά, το Τόκιο σκοπεύει να απορρίψει νερό αξίας περίπου 540 ολυμπιακών πισινών – περίπου 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα από τη Φουκουσίμα σε μια σταδιακή διαδικασία που διαρκεί δεκαετίες.

Το νερό έχει υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση ραδιενεργών ουσιών, με εξαίρεση το τρίτιο και έχει αραιωθεί με θαλασσινό νερό.

Η Ιαπωνία λέει ότι τα επίπεδα τριτίου είναι εντός ασφαλών ορίων και κάτω από αυτά που απελευθερώνουν οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην κανονική τους λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η απελευθέρωση νερού έχει ως στόχο να δημιουργήσει χώρο για να ξεκινήσει η αφαίρεση του εξαιρετικά επικίνδυνου ραδιενεργού καυσίμου και των ερειπίων από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει την ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)

Στρατηγική επένδυση της KKR στην ελληνικών συμφερόντων Catalio Capital Management

Σκυλακάκης: Νέο μοντέλο στα τιμολόγια ρεύματος – Οι καταναλωτές θα διαλέγουν όποιο θέλουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ