Η φετινή «Ώρα της Γης» ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, καθώς γίνεται όχι μόνο υπό το βάρος της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, αλλά και με την τραγική πραγματικότητα του πολέμου να προτάσσει, πλέον, το αίτημα αποκατάστασης της ειρήνης και της άμεσης προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλαδή στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, έρχεται να τονίσει ακριβώς πόσο εύθραυστες είναι τελικά οι αρχές και οι αξίες του διεθνούς δικαίου όταν στην πράξη επικρατεί το…δίκιο του ισχυρού και τα όποια γεωπολιτικά συμφέροντα. Και δυστυχώς τούτη την περίοδο, παράλληλα με τα διαδοχικά μηνύματα για τις αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βιώνουμε καθημερινά την απώλεια εκατοντάδων αθώων.

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος, που ήρθε να «κουμπώσει» και να εντείνει  τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, προκαλεί αλυσιδωτές ανατροπές που αγγίζουν άμεσα και έμμεσα τις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την περσινή «Ώρα της Γης», που πραγματοποιήθηκε μέσα στο βαθύ σκοτάδι της πανδημίας, μέχρι φέτος είδαμε να εκτοξεύονται το ενεργειακό κόστος μαζί με την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και η χρήση άνθρακα…

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο στόχος της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θέτει νέες προτεραιότητες, επιταχύνοντας σε ένα βαθμό την στροφή προς τις ΑΠΕ, παράλληλα βέβαια με την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για το,- απαραίτητο στην πορεία ενεργειακής μετάβασης-, φυσικό αέριο.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα το συλλογικό ραντεβού για την «Ώρα της Γης», σήμερα Σάββατο στις 20.30, αποκτά αναγκαστικά ένα διαφορετικό περιεχόμενο, στο βαθμό που εκτός από την αγωνία μας για το αύριο του πλανήτη ενσωματώνει και την αγωνία μας για την άμεση προστασία των ανθρώπων από τη φρίκη του πολέμου.

Στο επίκεντρο η βιώσιμη διατροφή

Έτσι,  χιλιάδες πολίτες, αλλά και δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία στην Ελλάδα, θα σβήσουν και φέτος συμβολικά τα φώτα για μία ώρα σήμερα (στις 20.30), στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης, παράλληλα όμως για ενότητα και αλληλεγγύη.

Η «Ώρα της Γης», είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, και έρχεται για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν, τα οποία προφανώς φέτος είναι περισσότερα από όσα πριν.

Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, εδώ και 15 χρόνια, η «Ώρα της Γης» είναι μια μοναδική ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος η «Ώρα της Γης», εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι  διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά.

Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον; Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

 Δεν είναι, ακόμη, αργά…

Όμως, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας, τονίζει το WWF Ελλάς.

Ήδη, χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης», ενώ δεκάδες φορείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα. Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της πρωτοβουλίας από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Όμιλος ΙΑΣΩ, αλλά και η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Επιπλέον, για μια ακόμα χρονιά, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος για την προστασία της φύσης συμβάλει φέτος και η ΕΡΤ, συμμετέχοντας ενεργά στην «Ώρα της Γης», μέσω της ενημέρωσης του κοινού της, των εργαζομένων της αλλά και τη συμβολική συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, σήμερα, στις 19.30, ο σεφ Γιώργος Τσούλης, μαζί με τη Δωροθέα Μερκούρη, θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη “μυστική” συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό.