Σε πολύμηνη «καραντίνα», βάζει η κυβέρνηση τα χιλιάδες τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε όλη την χώρα, με πρόσχημα αυτή την φορά, την πανδημία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, αναστέλλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τις κατεδαφίσεις, την ώρα που σχεδόν όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις είχαν συμβασιοποιήσει τις εργολαβίες και σε κάποιες περιοχές οι μπουλντόζες είχαν ξεκινήσει το γκρέμισμα.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, επιστολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων.

Με την κυβερνητική τροπολογία, τρεις μήνες μετά παγώνουν όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλό, παραλίες, όχθες και παρόχθιες εκτάσεις που έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις,  επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει την αυθαιρεσία να μην τιμωρείται!

Συνολικά 6,28 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλήφθηκαν την διετία 2019-2020 στον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις των αποκεντρωμένων διοικήσεων που έχουν την ευθύνη των κατεδαφίσεων.

Όπως αναφέρει στο newmoney, ο επικεφαλής του Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος, το κονδύλι αυτό αντιστοιχεί στο 78% των πόρων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από τον φορέα για αυθαίρετες κατασκευές.

Με τα χρήματα αυτά επί υπουργίας Χατζηδάκη, υπολογίζεται ότι διατέθηκαν πάνω από 300.000 ευρώ για το γκρέμισμα αυθαιρέτων στην περιοχή της Μάνδρας και της Μακρονήσου από τα συνολικά πάνω από 1,2 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για την περιοχή της Αττικής.

Μόνο στην Αττική τα πρωτόκολλα κατεδάφισης μέχρι και το 2018 ανέρχονταν περίπου σε 3.000. Κάποια από αυτά κατεδαφίστηκαν ωστόσο η πλειοψηφία παραμένει χωρίς να έχουν εκτελεστεί.

Ακόμη και η μεγάλη εργολαβία του ΥΠΕΝ που είχε κηρυχθεί άγονη επί ΣΥΡΙΖΑ, επαναπροκηρύχθηκε και συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως ούτε αυτή, η οποία είχε προγραμματιστεί να γκρεμίσει από 45 έως 60 αυθαίρετες κατασκευές θα προχωρήσει λόγω παγώματος της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασης να αναστείλει τις κατεδαφίσεις υποστηρίζοντας ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης δυσχεραίνεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού οι νόμοι των αυθαιρέτων δεν επιτρέπουν την νομιμοποίηση κτισμάτων σε αιγιαλό και παραλίες.

Να σημειωθεί ότι η έναρξη κάποιων κατεδαφίσεων σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική έχει ήδη σηκώσει αρκετή … σκόνη, φέρνοντας τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε δυσχερή θέση λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

Για παράδειγμα, τείχη ύψωσαν στα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολής Μακεδονίας και Θράκης στις αρχές της εβδομάδας στο παραλιακό μέτωπο της Σιθωνίας.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες της Νικήτης, προσπάθησαν να εμποδίζουν τις εργασίες κατεδάφισης για την απομάκρυνση των αμμοκρατών (ογκόλιθοι που τοποθετήθηκαν στην παραλία για να συγκρατούν τα κύματα), οι οποίοι θεωρούνται αυθαίρετες κατασκευές.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν από τοπικούς και  επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού που με πιέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητούσαν την αναστολή εργασιών.

Τον προηγούμενο μήνα, έφτασε και νέα επιστολή τουριστικών και ξενοδοχειακών φορέων της Κρήτης στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών που με την επίκληση της πανδημίας και των δυσμενών επιπτώσεων στον τουρισμό, ζητούσαν την αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων.

Στην ίδια μάλιστα παρέμβαση, προέτρεπαν σε αναστολή των κατεδαφίσεων μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες και πρότειναν την σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου και φορέων, ώστε να εξετάσει κατά περίπτωση τις υποθέσεις των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκκρεμούν για ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί.

Οι ξενοδόχοι επικαλούνται ως πρόσθετο λόγο ότι σε λίγο διάστημα θα ανοίξει η τουριστική σεζόν (άγνωστο πότε με την εξέλιξη της πανδημίας) και ότι θα ήταν άστοχο να βρεθούν αντιμέτωποι με μπουλντόζες και κατεδαφίσεις.