Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Ντόχα του Κατάρ για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Εmmanuel Ibe Kachikwu.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση ο Καταριανός υπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ παράλληλα, δήλωσε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία βελτιώνονται.

Αναφορικά με το Ιράν, δήλωσε ότι οι χώρες σέβονται την απόφασή του, ωστόσο, τόνισε ότι το «πάγωμα» θα ήταν σίγουρα πιο αποτελεσματικό αν συμμετείχαν όλα τα μέλη και μη μέλη του OPEC.

Oι εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συζητούσαν σήμερα το προσχέδιο συμφωνίας για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να «γεφυρώσουν» τις διαφωνίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. 

Εμπόδιο αποτέλεσε η επιμονή της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχουν όλες οι χώρες στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, που δεν ήταν καν «παρών». Η αποτυχία της συμφωνίας θα πυροδοτήσει κατάρρευση των τιμών τη Δευτέρα, υποστηρίζει η Citigroup

oil_doha5.png

Οι εκπρόσωποι αποχωρούν

Το πρωί της Κυριακής η Σαουδική Αραβία ανέτρεψε τα δεδομένα δηλώνοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του OPEC, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχε αφήσει να διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και χωρίς το Ιράν, που έχει αποκλείσει οποιοδήποτε «πάγωμα» της παραγωγής.

«Οι Σαουδάραβες άλλαξαν τα πάντα το πρωί. Θέλουν τη συμμετοχή όλων στη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά μια πηγή του OPEC στο Reuters.

Η ανατροπή αυτή προκάλεσε την αναβολή των συζητήσεων και πυροδότησε άτυπες διεργασίες μεταξύ των κρατών ώστε να βρεθεί μια λύση. Οι επίσημες συζητήσεις ξεκίνησαν μετά από καθυστέρηση οκτώ ωρών.

dohatalks.png

«Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας υπάρχει. Τώρα έχουμε κάποιες διαφωνίες όσον αφορά στην διατύπωσή της και ίσως το απόγευμα να έχουμε τελειώσει» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Wilson Pastor, επικεφαλής του Εκουαδόρ στον OPEC, πριν την έναρξη των συνομιλιών.

«Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των χωρών του Κόλπου» αναφορικά με την παραγωγή του Ιράν, είπε ο Pastor, καθλως η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκαταστήσει τις εξαγωγές της σε πετρέλαιο, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Πετρελαίου είχαν άτυπες συναντήσεις νωρίτερα, μετά την επίσκεψη στο παλάτι του Εμίρη του Κατάρ.

Όλοι είναι αισιόδοξοι, δήλωσε πριν τη συνάντηση ο μεταβατικός υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Anas al-Saleh, προσθέτοντας ότι πιθανότατα η συμφωνία θα γίνει. 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν εγκρίνει την πρόταση για το «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου ενώ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους, δήλωσε πριν τη συνάντηση ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Mohammed Al Rumhy. Το «πάγωμα» της παραγωγής δεν θα έχει κανέναν μηχανισμό επιβολής, άρα δεν θα είναι δεσμευτικός, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι περιμένει απ’ όλους τους συμμετέχοντες να την τηρήσουν.

Το Ιράν είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε «πάγωμα» της παραγωγής και μάλιστα δεν θα έστελνε καν τον υπουργό Πετρελαίου αλλά έναν εκπρόσωπό του ενώ το Σάββατο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται καν να παρευρεθεί στη συνάντηση καθώς «δεν βλέπει τον λόγο».

Για τη συνάντηση βρέθηκαν στην Ντόχα εκπρόσωποι από περίπου 16 κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την μισή παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει ράλι πάνω από 50% μετά τα χαμηλά 12 ετών του Φεβρουαρίου, απ’ όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση. Η τιμή του Brent έκλεισε στα 43,1 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στο Λονδίνο.