Πολλά είδη άγριων ζώων προτιμούν τις νυχτερινές ώρες για να μετακινηθούν, να κυνηγήσουν και να αναπαραχθούν. Κουκουβάγιες, νυχτερίδες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι. ρακούν, είναι μόνο μερικά από αυτά που επιλέγουν τη νύχτα για να είναι πιο δραστήρια, καθώς αποφεύγουν την έντονη ζέστη της ημέρας, πέφτουν λιγότερο συχνά θύματα αρπακτικών, μειώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα είδη και παρακολουθούν καλύτερα τα θηράματά τους.

Το τεχνητό φως τις νυχτερινές ώρες, και δη η φωτορύπανση, επιδρά στην άγρια ζωή και μπορεί, μεταξύ άλλων, να αποπροσανατολίσει θηλαστικά, πτηνά και έντομα.

Συγκεκριμένα για τα πτηνά, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, το έντονο φως τα οδηγεί να κελαηδούν περισσότερο σε καθημερινή βάση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southern Illinois στο Κάρμποντειλ των ΗΠΑ ανέλυσαν τη συμπεριφορά σχεδόν 600 ειδών πτηνών και κατέληξαν πως τα πτηνά τραγουδούν περισσότερο σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα φωτορύπανσης.

Σε μία προσπάθεια να… ρίξουν φως στο μυστήριο μελέτησαν δεδομένα από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα πολιτών επιστημόνων, το BirdWeather, στο οποίο καταγράφονται ήχοι πτηνών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναλύεται και εντοπίζεται το είδος που αντιστοιχεί σε κάθε κελάηδημα.

Με δεδομένα από 4,4 εκατομμύρια τραγούδια, η ομάδα εστίασε στην ώρα που ξεκινά η μελωδική δραστηριότητα των πτηνών και την συνέκρινε με τα ποσοστά φωτορύπανσης σε περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας.

Διαπίστωσαν πως στα πιο φωτεινά μέρη, τα πουλιά παρέτειναν τον χρόνο τραγουδιού τους κατά μέσο όρο 50 λεπτά σε σύγκριση με τα πιο σκοτεινά: Ξεκινούν 18 λεπτά νωρίτερα το πρωί και σταματούν 32 λεπτά αργότερα το βράδυ. Επιπλέον, παράλληλα με την παράταση του τραγουδιού τους, παρατηρήθηκε για ορισμένα είδη ότι η διακοπή του ήταν πιο έντονη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σημεία με περισσότερο φως.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε περισσότερο μεταξύ πτηνών με μεγαλύτερα μάτια, όπως το Charadrius vociferus, αλλά και για όσα χτίζουν ανοιχτές φωλιές, πιθανώς επειδή είναι πιο ευαίσθητα στο φως συγκριτικά με άλλα με μικρότερα μάτια και σε φωλιές μέσα σε κοιλότητες δέντρων.

«Κατά μέσο όρο, η φωτορύπανση παρέτεινε τη φωνητική δραστηριότητα κατά 50 λεπτά. Οι αντιδράσεις στη φωτορύπανση ήταν ισχυρότερες για είδη με μεγάλα μάτια, ανοιχτές φωλιές, μεταναστευτικές συνήθειες και μεγάλες περιοχές εξάπλωσης και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να έχει αρνητικές, ουδέτερες ή θετικές επιδράσεις στην φυσική κατάσταση. Η τεκμηρίωση αυτών των επιπτώσεων στην φυσική κατάσταση και ο περιορισμός της φωτορύπανσης αποτελούν προκλήσεις για τη διατήρηση του 21ου αιώνα», αναφέρει η έκθεση.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει αν αυτή η παρατεταμένη περίοδος μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής ή βοηθητική για τα πτηνά. Ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο τους, αλλά ο χρόνος που δεν ξεκουράζονται μπορεί να καλυφθεί κατά την ημέρα. Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητά τους είναι πιθανό να φανεί χρήσιμη, δίνοντας στα πουλιά περισσότερο χρόνο αναζήτησης τροφής για να ταΐσουν τα μικρά τους.

Διαβάστε ακόμη

Παράταση στη φοροαπαλλαγή για ακίνητα που ανοίγουν το 2026 και νέοι κόφτες στα Airbnb

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Πώς η εγχώρια ζήτηση τροφοδοτεί την κερδοφορία – Οι νέες επενδύσεις

Πλειστηριασμοί: Η χλιδάτη βίλα του Ψυχικού, ο Pharos του Πειραιά και ένα βαρύ όνομα του επίπλου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα