Μπορεί να αποχώρησε ουσιαστικά από την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πώληση της Watt+Volt στη Mytilineos, ωστόσο τώρα επιστρέφει στα… παλιά λημέρια με νέο σχήμα.
Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει το newmoney, είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Enerjex Trading, η οποία αιτήθηκε τη χορήγηση άδειας εμπορίας ρεύματος από τη ΡΑΑΕΥ.

Ο λόγος για τον Τάσο Παπαναγιώτου, ιδρυτή και επικεφαλής της Watt+Volt, που μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να χτίσει μια εταιρεία, η οποία εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ισχυρούς εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος, κατακτώντας σημαντικά μερίδια αγοράς.

Για αυτό, άλλωστε και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Mytilineos, που μέσω της εξαγοράς της τον Αύγουστο του 2022, απέκτησε χαρτοφυλάκιο 200.000 πελατών, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της Protergia στην απελευθερωμένη, αλλά πάντα δύσκολη αγορά ενέργειας.

Η συμφωνία έκλεισε τότε με τίμημα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos, στην τιμή των 17 ευρώ/μετοχή. Κάτι που σημαίνει ότι, λαμβανομένου υπόψη του «ράλι» της μετοχής της εισηγμένης που ακολούθησε στη συνέχεια, έχουν καταγραφεί ήδη μεγάλες υπεραξίες.

Μετά την εξαγορά, τόσο ο κ. Παπαναγιώτου, όσο και το στελεχιακό δυναμικό της Watt+Volt, εντάχθηκαν στη Mytilineos. Τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε ότι, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της εξαγοράς, η Protergia απορροφά και επισήμως τη Watt+Volt, με την ενοποίηση των δύο εταιρειών να πραγματοποιείται σταδιακά μέχρι το τέλος του 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από την Protergia, η Watt+Volt έπαψε να υφίσταται ως αυτόνομο εταιρικό σχήμα. Στο μεταξύ, στη διοίκηση της Watt+Volt τοποθετήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι στελέχη της Mytilineos, με τη θέση του προέδρου να αναλαμβάνει ο Ιωάννης Καλαφατάς και εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ενώ ο Τάσος Παπαναγιώτου παρέμεινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η «επιστροφή» μέσω της νέας εταιρείας

Τώρα, ωστόσο, ο ίδιος επιστρέφει στο γνώριμό του πεδίο της εγχώριας αγοράς ρεύματος μέσω νέου εταιρικού σχήματος. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΡΑΑΕΥ, η εταιρεία με την επωνυμία «Enerjex Trading Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που εδρεύει επί της Ελευθερίου Βενιζέλου και Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου στη Νέα Ερυθραία, υπέβαλε στις 23 Ιανουαρίου 2024 προς τη Ρυθμιστική Αρχή, αίτηση για χορήγηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 100 MW και διάρκεια ισχύος 20 έτη με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών.

Η Enerjex Α.Ε. συστάθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023, με αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και με σκοπό τις υπηρεσίες εμπορίου ηλεκτρικού ρεύματος. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Faraday Norton AG που εκπροσωπείται από τον Αναστάσιο Παπαναγιώτου, ο οποίος και ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enerjex Α.Ε. Η Faraday Norton AG είναι εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος προ επταετίας και εδρεύει στο Zug της Ελβετίας.

Οι δύο βραχίονες της Faraday Norton AG είναι η Enerjex και η Solar Square, η οποία επικεντρώνεται σε έργα ΑΠΕ, ενώ έχει και ελληνική παρουσία από τον Μάρτιο του 2022 μέσω της Solar Square Μ.Ι.Κ.Ε. Όσο για την Enerjex, εμφανίζεται να διαθέτει ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων από τη μεσιτεία PPAs έως τις συναλλαγές σε Power και Gas Trading, Green Certificates, ETFs και Commodities καθώς και το management έργων ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικό ξεκίνημα το 2024 με νέα deals στον ελληνικό τουρισμό – Ποια είναι (pics)

Αναζητώντας ταλέντα: Οι περιοχές της Ελλάδας που «στεγνώνουν» από εργαζόμενους (χάρτης)

Τα 5 πολυτελή θέρετρα που εγκαινιάζονται στην Ελλάδα φέτος – Πού βρίσκονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ