search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Τέλος εποχής για τον «ΑΗΣ Καρδιάς» της ΔΕΗ μέτα από 47 χρόνια λειτουργίας

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας

Στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του παλαιότερου εν ζωή λιγνιτικού εργοστασίου προχώρησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Μαϊου η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε το επίσημο κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, όπου μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας.

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς ήταν το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα, μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και η λειτουργία του συνέπεσε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής αυτονομίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η Μονάδα Ι, ισχύος 300MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου του 2019. Η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου του 2021, ενώ η εναπομείνασα Μονάδα IV, ισχύος 306MW, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς κ. Γρηγόρης Τσαλιάνης, στο μέγιστο της λειτουργίας του, στα μέσα της δεκαετίας του 80 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο ΑΗΣ Καρδιάς, έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου, η οποία θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου

Διαβάστε ακόμη:

Σιάμισιης: Οι 5 πυλώνες ανάπτυξης των ΕΛΠΕ – Eπενδύσεις έως €4 δισ.

Οι ξένοι θέλουν, εν μέσω πανδημίας, κατοικία στην Ελλάδα: Oι εθνικότητες και οι περιοχές με μεγάλη ζήτηση

Εστίαση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως €100.000 – Οι δικαιούχοι και κριτήρια

Exit mobile version