Τους πέντε πυλώνες ανάπτυξης των ΕΛΠΕ που θα συμβάλλουν στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου και σε νέες δομές που θα αυξήσουν τον βηματισμό της ενεργειακής μετάβασης, αποτελώντας κριτήριο για τις τράπεζες και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, παρουσίασε την Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, οι βασικοί πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για τους οποίους ο όμιλος θα επενδύσει περί τα 3 ως 4 δις, τα επόμενα χρόνια προβλέπουν:

την περιβαλλοντική αναβάθμιση των καυσίμων με στόχο την βελτίωση του αποτυπώματος και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου, βιοκαυσίμων και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της πράσινης ανάπτυξης με τη δημιουργία μιας ουσιαστικής δραστηριότητας στις ΑΠΕ. Όπως αναφέρθηκε τα ΕΛΠΕ έχουν σήμερα ένα pipeline έργων δυναμικότητας 1,2 GW ενώ ήδη έχει διπλασιαστεί η παρουσία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η οποία θα ενισχυθεί και με νέες εξαγορές αδειών και έτοιμων έργων.

-η εταιρεία δίνει μεγάλο βάρος στην εταιρική δομή του ομίλου, και όπως αναφέρθηκε μελετάται η δημιουργία μιας holding εταιρείας, υπό την ομπρέλα της οποίας θα τεθούν όλες οι δραστηριότητες (πετρελαιοειδή, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση κ.α) για την οποία πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης.

την υιοθέτηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με αλλαγή στο καταστατικό της εταιρείας και σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά όλες τις εισηγμένες. Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές δεν υποκρύπτουν κάποια μεταβολή στην μετοχική σύνθεση μεταξύ των βασικών μετόχων αλλά υπαγορεύονται από την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης με στόχο την γρήγορη εκτέλεση αποφάσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

οι δομικές αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στο branding του ομίλου. Όπως αναφέρθηκε επανεξετάζεται ο τρόπος προσέγγισης της αγοράς, με αλλαγές στην ταυτότητα και το όνομα του ομίλου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ. Δεν μπορούμε να μιλούμε για ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σιάμισιης και να αποκαλούμαστε Ελληνικά Πετρέλαια.

Στις αντιδράσεις που έχει συναντήσει η αλλαγή του καταστατικού από τους εργαζόμενους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Μίλησε για αδικαιολόγητες συζητήσεις όταν ο νόμος υπαγορεύει προσαρμογή στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Για την συμμόρφωση είπε, είχαμε δύο επιλογές είτε ένας μέτοχος να διορίζει έως τα 2/5 αλλά να μην συμμετάσχει στην επιλογή των άλλων μελών είτε να διορίζονται απευθείας από γενική συνέλευση. Ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για την μεγάλη ευθύνη της προσαρμογής των ΕΛΠΕ στα νέα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, με εφαρμογή νέων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης που πλέον όπως σημείωσε είναι και ένα βασικό κριτήριο για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ τοποθετήθηκε και για το σχεδιασμό της στο θέμα των υδρογονανθράκων, επιβεβαιώνοντας την στοχευμένη επενδυτική πολιτική με ένα πιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι υπάρχει προβληματισμός που υπαγορεύεται και από τις κινήσεις των διεθνών παικτών όπως η αποχώρηση του ισπανικού κολοσσού Repsol, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Κρήτη στην οποία όμως η συμμετοχή των ΕΛΠΕ είναι περιορισμένη.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ξένοι θέλουν, εν μέσω πανδημίας, κατοικία στην Ελλάδα: Oι εθνικότητες και οι περιοχές με μεγάλη ζήτηση

Θεωρία του 19ου αιώνα καταρίπτει τις αισιόδοξες προβλέψεις για έκρηξη κατανάλωσης

Εστίαση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως €100.000 – Οι δικαιούχοι και κριτήρια