Στην τελική ευθεία μπαίνει η είσπραξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των υπερεσόδων των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς οριστικοποιείται το συνολικό πακέτο των οφειλών, το οποίο υπολογίζεται να ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένει τα τελικά στοιχεία από δύο μικρότερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να κλείσει τη μεγάλη εκκρεμότητα και να επιμεριστεί το ύψος των υπερκερδών που αντιστοιχεί σε κάθε πάροχο.

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις υποχρεώσεις των εταιρειών αναμένεται να καλύψει η ΔΕΗ, η οποία υπολογίζεται να καταβάλει άνω από 150 εκατ. ευρώ για όλη την περίμετρο της ρύθμισης, που ξεκινά από το καλοκαίρι του 2022 και καταλήγει στα τέλη του 2023. Αν και Επιχείρηση επωμίζεται το μεγαλύτερο ύψος της οφειλής ως πάροχος με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία της για να καλύψουν τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, όπως έχει προβλέψει το ΥΠΕΝ.

Για το ποσό των υπερεσόδων που θα εισπραχθεί, υπόλογη είναι η ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον υπολογισμό τους με βάση το συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω του συντελεστή κανονικοποίησης καθορίζονται οι μεγαβατώρες που χρεώνονται οι προμηθευτές σε μηναία βάση, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες, στις «πραγματικές» μεγαβατώρες, μετά την τελική εκκαθάριση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προσκομίσει τα στοιχεία αυτά, ώστε να εκδοθεί το επόμενο διάστημα η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να πληρωθούν οι οφειλές αμέσως μετά το Πάσχα. Το Δημόσιο θα προχωρήσει βάσει της σχετικής ρύθμισης στην είσπραξη του 60%. Το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.

Ο κλάδος της προμήθειας είναι ο τελευταίος κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας που επωφελήθηκε από το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2022, ως μηχανισμός άμυνας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.

Τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών (αφού προηγουμένως είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών), είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, τον Σεπτέμβριο του 2022, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του προσωρινού μηχανισμού που εφαρμόστηκε στην καρδιά της κρίσης.

Πρόκειται για μια απόφαση που επικύρωνε τα μεγάλα κενά του μηχανισμού, ο οποίος προέβλεπε την προαναγγελία των τιμών του ρεύματος έναν μήνα πριν, αυξάνοντας το ρίσκο για τις εταιρείες και «φουσκώνοντας» τις τιμές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στους καταναλωτές να φτάσει ακριβότερη η τιμή της κιλοβατώρας.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, παρά το γεγονός ότι προχώρησε αρχικά στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν υλοποίησε τις διακηρύξεις του πριν από τις εκλογές. Οι οφειλές αυτές φαίνεται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εισπραχθούν από την παρούσα πολιτική ηγεσία και μέσω αυτών να ελαφρυνθούν τα χρέη των επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ, για τις οποίες το ΥΠΕΝ έχει σχεδιάσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο για πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά

Σκρέκας: Στο τέλος του 2025 οι πρώτες γεωτρήσεις στα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Παύλος – Νικόλαος – Φίλιππος: Πρίγκιπες χωρίς θρόνο με business και ακίνητα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ