Θα μπορούσε η περιοχή της Κομοτηνής να εξελιχθεί σε μια «καθαρή» ενεργειακή «καρδιά» της χώρας; Το ερώτημα μπορεί να είναι θεωρητικό, ωστόσο η (επίσης) θεωρητική απάντηση είναι θετική.

Αν λάβουμε υπόψη τα σχέδια που έχουν ήδη εξαγγελθεί για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι, στο βαθμό που αυτά υλοποιηθούν, η Κομοτηνή θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτή τη θέση και μάλιστα στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, που μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά, θα χρειαστεί νέες εφεδρείες. Ταυτόχρονα, όμως, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας όσον αφορά τις υφιστάμενες και μελλοντικές ενεργειακές «διόδους» της χώρας

Ούτως ή άλλως, η ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση επιτάχυνσης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει την ενίσχυση στο σκέλος των θερμικών μονάδων συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο.

Η Δημόσια Επιχείρηση διαθέτει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο και μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αρχής γενομένης το 1997 με τη λειτουργία δύο μονάδων (160 MW και 180 MW) στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι. Ακολούθησαν τα επόμενα βήματα που αφορούσαν σταδιακά τη λειτουργία μεγαλύτερων μονάδων  στους ΑΗΣ Λαυρίου, Κομοτηνής, Αλιβερίου και Μεγαλόπολης.

Έτσι η ΔΕΗ έφτασε να διαθέτει σήμερα θερμικές μονάδες συνολικής ισχύος 1966 MW με καύσιμο φυσικό αέριο.

Στο επίκεντρο η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Όπως προαναφέρθηκε, ήδη λειτουργεί στην περιοχή ο ΑΗΣ Κομοτηνής ισχύος 485 MW. Μόλις χθες όμως, φανερώθηκε το νέο σχέδιο της ΔΕΗ για μονάδα ισχύος 665 MW (καθαρή ισχύς 660 MW) που προορίζεται να τοποθετηθεί σε γειτονική ιδιόκτητη έκταση στη ΒΙ. ΠΕ. Κομοτηνής.

Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση, το «πράσινο φως» (άδεια παραγωγής) από τη ΡΑΕ ήδη δόθηκε και με βάση το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα μπορούσε να μπει στην «πρίζα» το Δεκέμβριο του 2024.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, αντίστοιχο πλάνο για την ίδια ακριβώς περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής) έχει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κορυφαίος ενεργειακός-κατασκευαστικός όμιλος, – από τους πρωτοπόρους στις μονάδες αερίου ήδη από το 2002-,  σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, καθαρής ισχύος 665 MW. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 300 εκατ ευρώ, ενώ  η αδειοδοτική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και βρίσκεται σε ώριμο στάδιο. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς μάλιστα εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες για συνοδά έργα, όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης.

Και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ η διοίκηση του ομίλου δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της απολιγνιτοποίησης, μέχρι το 2023 ή και νωρίτερα, θα πρέπει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του λιγνιτικού της δυναμικού. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπληρώσει το κενό παραγόμενης ισχύος με νέες μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί το «καύσιμο-γέφυρα» προς τις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Ενεργειακό «κέντρο» για το Βορρά

Εάν «προστεθεί» η δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας του ΑΗΣ Κομοτηνής, -στο βαθμό που θα παραμείνει σε λειτουργία και στο μέλλον-, με αυτή των δύο σχεδιαζόμενων μονάδων από την ΤΕΡΝΑ και τη ΔΕΗ, θα έχουμε ένα ενεργειακό «κέντρο» συνολικής ισχύος 1810 MW. Όταν στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Mytilineos οι υφιστάμενες δύο μονάδες (444,48 MW και 334 MW) μαζί με την υπό κατασκευή νέα μονάδα των 826 MW, -που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς-, θα έχουν συνολική ισχύ 1604,48 MW, αποτελώντας ένα αντίστοιχο ενεργειακό «κέντρο» για το Νότιο σύστημα.

Ασφαλώς εκκρεμούν αρκετά «προαπαιτούμενα», όπως το τελικό καθεστώς ένταξης και αποζημίωσης των νέων αυτών μονάδων φυσικού αερίου, που θα κρίνουν πόσες «χωράνε» στο σύστημα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η Κομοτηνή, σε συνδυασμό με τα πλάνα για την Αλεξανδρούπολη (FSRU, σχέδιο για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Damco Energy), θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό βραχίονα της «επόμενης μέρας» στο Βορρά.