Σε μάχη εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Κύριοι διεκδικητές εμφανίζονται δύο μέτοχοι του αγωγού TAP, η ιταλική Snam και οι συνεργαζόμενοι Βέλγοι της Fluxys με τους Ισπανούς της Enagas.
Όπως γράφει η «Ημερησία» το due dilligence έχει ήδη αρχίσει και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η Snam ολοκλήρωσε προ ημερών την εξαγορά του μεριδίου 20% που κατείχε η νορβηγική Statoil στον ΤΑΡ, έναντι 208 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ αφορούν στην ανάληψη από τη Snam δανείου ίσης ονομαστικής αξίας, που είχε λάβει η Statoil για τον αγωγό ΤΑΡ. Η Fluxys έχει ήδη το 19% του TAP και η Enagas το 16%. Μερίδιο 20% του TAP ελέγχει η Socar, η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ με τον όρο να μεταβιβάσει το 17%.
Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που έθεσε η Ε.Ε. για να δώσει το «πράσινο φώς» στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Ποσοστό 20% των μετοχών ελέγχει η ΒΡ, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελβετική Axpo.
Είναι προφανές ότι οι τρεις Ευρωπαίοι Διαχειριστές συνδέουν την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2016.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.