Ενέργεια & Περιβάλλον

Τζων Κέρι: Το υδρογόνο «Jump Ball» στον αγώνα για καθαρή ενέργεια

  • newsroom


Ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα ξεδιπλώνει τις προτεραιότητές του

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα πρέπει να αγκαλιάσει τις «τεράστιες ευκαιρίες» στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, λόγω της δυνατότητας αυτής της πηγής ενέργειας να τροφοδοτεί φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, αλλά και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία». Αυτό δήλωσε χθες ο Τζων Κέρι, προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα, που τώρα, μετά την εκλογή Μπάιντεν αποκτά σαφώς ουσιαστικό ρόλο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που ως υποψήφιος για την προεδρία έφτασε ένα βήμα πριν το Λ. Οίκο, χαρακτήρισε το υδρογόνο «jump ball», -κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου CERAWeek-, εστιάζοντας την πρόκληση στον τρόπο παραγωγής του.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αναδείξει τη δυναμική του υδρογόνου όσον αφορά το κλίμα, καθώς θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση έναντι του φυσικού αερίου για την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά και οχημάτων.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν «απίστευτη υποδομή» για τη μεταφορά υδρογόνου, δήλωσε ο Κέρι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει μεταφορά ετησίως περί των 6 τρις δολαρίων στον τομέα της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, λέγοντας ότι «είναι η αγορά του μέλλοντος».

Οι ΗΠΑ επανήλθαν επίσημα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα τον περασμένο μήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν αναπτύσσει μια νέα και επιθετική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ο Κέρι, ο οποίος ηγείται των αμερικανικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ωθήσει την Κίνα στο ζήτημα αυτό. Τόνισε μάλιστα ότι οι Αμερικανοί επενδυτές σε projects ηλιακής ενέργειας στην Ινδία και αλλού μπορούν να βασιστούν σε διαφορετικά υλικά και εξαρτήματα από αυτά που παράγονται στην Κίνα σήμερα. Γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει συνεργαστεί στενά με διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλους επενδυτικούς οίκους ώστε να τους ενθαρρύνει να τοποθετηθούν «εδώ, στο σωστό μέρος για να μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση πιο γρήγορα».