Σε λειτουργία τέθηκε στη Βρετανία η πρώτη μονάδα άμεσης δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, με στόχο την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα και τη μετατροπή του σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF).

Η μονάδα αναπτύχθηκε από τη Mission Zero Technologies σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να δεσμεύει 50 τόνους CO2 ετησίως και να τους μετατρέπει σε SAF.

Όπως αναφέρει το Sky News, το οποίο είχε αποκλειστική πρόσβαση στο νέο εργοστάσιο, η μονάδα είναι σε θέση «να απορροφήσει τεράστιους όγκους αέρα, να διαχωρίσει επιλεκτικά το CO2 που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να αποδεσμεύσει τον αέρα χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα. Τα παραπάνω δήλωσε στο Sky News ο Νικ Τσάντγουικ, διευθύνων σύμβουλος της Mission Zero Technologies.

Πρόσφατα υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός σχετικά με την τεχνολογία άμεσης δέσμευσης άνθρακα, με εταιρείες όπως οι Alphabet και JPMorgan Chase να επενδύουν σε αυτήν σημαντικά ποσά. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι πολύ αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Ο δρ Στιβ Σμιθ, εκτελεστικός διευθυντής της Oxford Net Zero, ανέφερε ότι τα έργα αυτά είναι «πραγματικά μικρά και πραγματικά ακριβά», προσθέτοντας ότι υπάρχουν πιο αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαφορετικές τεχνολογίες, όπως η άμεση δέσμευση του αέρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να πλησιάσει τους κλιματικούς στόχους της.

Διαβάστε ακόμη

Μελίνα Τραυλού – COP28: «Δεν μπορεί να επιτευχθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη ναυτιλία»

FT: Ποιος είναι ο Σαμίρ Σαχ που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του BBC (tweet)

Προσιτά EV; Και ο άγιος (κινέζικη) φοβέρα θέλει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ