Ένας ακόμη γερμανικός όμιλος έχει κάνει την «απόβασή» του στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Πρόκειται για την Wircon GmbH που εδρεύει στο Mannheim και έχει ήδη βάλει στα σκαριά φιλόδοξα πλάνα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, η γερμανική επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μέσω τριών θυγατρικών (σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Αυστραλία), έχοντας ενεργό παρουσία σε δέκα χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός βραχίονας “Wircon Solar Park 1”, συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με διαχειριστή τον CEO της Wircon GmbH, Matthias Brückmann, με βασικό σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, το οποίο σύντομα αυξήθηκε σε 400.000 ευρώ.

Η μητρική εταιρεία δηλώνει ήδη δυναμικό «παρών» στην ελληνική αγορά με έργα συνολικής ισχύος 500 MW.
Ωστόσο, μόλις χθες, η ΡΑΕ έδωσε στην “Wircon Solar Park 1” το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 8 Φεβρουαρίου 2022 και η βεβαίωση παραγωγού που εκδόθηκε χθες (με διάρκεια 25 έτη, έως 26/10/2047) προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στη θέση Καλλιθέα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη Θεσσαλία.

Το «εκτόπισμα» της εταιρείας και η Tesla

Η Wircon έκανε την είσοδό της στην αγορά το 2013, εστιάζοντας εξ αρχής στην ανάπτυξη και την κατασκευή ηλιακών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει έργα τόσο δικά της όσο και τρίτων από το στάδιο της αδειοδότησης μέχρι την κατασκευή (ως EPC Contractor), την πώληση ή λειτουργία και τη διαχείριση.

Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με ίδια έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 960 MW, ενώ σε γενικότερο επίπεδο αναπτύσσει projects 618 MW στη Γερμανία, 500 MW στην Ελλάδα, 400 MW στην Αυστραλία, 220 MW στις ΗΠΑ, 150 MW στην Ισπανία, 100 MW στην Ιταλία και 34 MW στην Ολλανδία.

Παράλληλα, έχει αδειοδοτημένα και υπό ανάπτυξη έργα 400 MW στην Αυστραλία (με 50 MW electricity storage system), 50 MW στη Γερμανία, 190 MW στη Μ. Βρετανία, 42 MW στη Γαλλία, 61 MW στη Δανία και 31 MW στην Ολλανδία.

Μεταξύ των επιτυχημένων παγκόσμιων έργων της ξεχωρίζει η εγκατάσταση του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Tesla στον κόσμο, που βρίσκεται στην Gannawarra της Αυστραλίας, καθώς και η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού project στην Αγγλία,-και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη-, του «Cleve Hill», το οποίο θα μπορεί να παρέχει προσιτή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει πάνω από 91.000 σπίτια.

Μένει τα δούμε τα επόμενα βήματά της στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη:

Η καρέκλα που είναι στη μόδα εδώ και 70 χρόνια

Όμιλος Γκριμάλντι: Συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ για ναυπήγηση 5 οχηματαγωγών πλοίων

Ραβασάκια της εφορίας σε όσους δεν στέλνουν στοιχεία