Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Από τη μία το φαινόμενο Ελ Νίνιο που θερμαίνει την επιφάνεια του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την άλλη η ανθρώπινη δραστηριότητα με τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το μείγμα είναι εκρηκτικό με τους ειδικούς να προβλέπουν καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφευχθούν οι δραματικές επιπτώσεις όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες, πυρκαγιές, κύματα καύσωνα και… θάνατο.

Ο καύσωνας-ρεκόρ τους θερινούς μήνες του 2022 (δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα ολοκληρωμένα στοιχεία για το καλοκαίρι του 2023) προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 70.000 ανθρώπων στην Ευρώπη, σύμφωνα με το The Lancet Regional Health – Europe. Καταγράφεται αύξηση άνω του 10% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 62.000 θανάτους τον Ιούλιο του ίδιου έτους, αν και πιθανολογείται πως ο αριθμός μπορεί να είναι πιο υψηλός. Όλα αυτά τη στιγμή που η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συνεχιστούν στο μέλλον με ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παιδιά και βρέφη να κινδυνεύουν περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διοριστεί αρκετοί επικεφαλής για θέματα Αστικής Θερμότητας (CHOs) σε πόλεις ανά τον κόσμο ώστε να προετοιμαστούν οι πολίτες για τα κύματα ακραίας ζέστης που αναμένεται να πλήξουν τον πλανήτη.

Ανάμεσα σε αυτούς και η Ελληνίδα ακαδημαϊκός, ανθρωπολόγος και εγγονή του συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη, Ελένη Μυριβήλη, η οποία διετέλεσε πρώτη επικεφαλής για την αντιμετώπιση της Αστικής Θερμότητας στον Δήμο Αθηναίων και πλέον είναι «global chief heat officer» στα Ηνωμένα Έθνη σε μία προσπάθεια να τεθούν ως προτεραιότητα η αντιμετώπιση της υψηλής θερμοκρασίας και οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η κυρία Μυριβήλη μιλώντας στο δίκτυο CNBC προέβλεψε ότι η ζέστη θα είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τη δημόσια υγεία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία «και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό τώρα».

Η επικεφαλής για την αντιμετώπιση της Αστικής Θερμότητας στον ΟΗΕ εκτιμά ότι συχνά δε δίνεται η δέουσα προσοχή στην ακραία ζέστη γιατί δε συνδέεται με στέγες να ξηλώνονται από τα σπίτια και δρόμους που μετατρέπονται σε ποτάμια. Ωστόσο, τόνισε ότι «πολλοί την χαρακτηρίζουν σιωπηλό δολοφόνο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου η θέση του επικεφαλής για θέματα Αστικής Θερμότητας (CHOs) ήταν πρωτοβουλία του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock).

Η πρώτη CHO σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η Τζέιν Τζίλμπερτ που διορίστηκε το 2021 στη Φλόριντα με αρμοδιότητά της την κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ. Σύμφωνα με την Τζίλμπερτ η ζέστη προκαλεί τη μεγαλύτερη κλιματική ανησυχία και επισημαίνει ότι καθώς το κόστος της ενέργειας βρίσκεται στα ύψη, οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στο κλιματιστικό και το φαγητό, «να βάλουν φαγητό στο τραπέζι για τις οικογένειές τους».

Η ομάδα της εστιάζει στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να προετοιμαστούν για την ακραία ζέστη, συμβάλλει με δράσεις για στην αντιμετώπιση του «φαινομένου της θερμικής νησίδας» και ενισχύει τις ευάλωτες ομάδες με εγκατάσταση αποδοτικών μονάδων κλιματισμού.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Μελβούρνη η CHO Τίφανι Κρόφορντ, δήλωσε στο CNBC ότι η ακραία ζέστη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στην Αυστραλία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες.

Με πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων, η πόλη της Μελβούρνης στη νοτιοανατολική Αυστραλία είναι γνωστή για το ήπιο και εύκρατο κλίμα της, αλλά όπως επισημαίνει η Κρόφορντ παρατηρούνται κύματα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά είναι σαν «να βγαίνεις έξω και κάποιος έχει αφήσει την πόρτα του φούρνου ανοιχτή ή τη θερμάστρα αναμμένη όλη τη νύχτα και έχει ξεχάσει να τη σβήσει».

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η παράταση της λειτουργίας των δημόσιων βιβλιοθηκών και των πισινών και η διάθεση των λεγόμενων «cool kits», τα οποία περιέχουν μπουκάλια νερού, πετσέτες και χειροκίνητους ανεμιστήρες.

Η Κρόφορντ εξήγησε ότι οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Google ώστε οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους χαρτογραφημένες «διαδρομές δροσιάς» σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη κάτω από τη σκιά των δέντρων ή στεγάστρων.

Όπως τόνισε, μπορεί στην Αυστραλία η ζέστη να αποτελεί σταθερό παράγοντα, αλλά με τη κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα πρέπει να εκπονηθούν σχέδια για την αντιμετώπισή τους.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

«Νηρεύς»: Ένα «ναυάγιο» του Γεράσιμου Αγούδημου στη στεριά (pics)

«Καλπάζει» η χρυσή λίρα – Σε υψηλό 16ετίας η τιμή της – Πόσο «πιάνει» εντός και εκτός ΤτΕ (πίνακας)

Εφορία: «Προσκλητήριο» σε 230.000 χαμένες αλλά… ενεργές ρυθμίσεις χρεών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ