(Upd 10.53, 04/07) Σοβαρά ταμειακά προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Energypress, μετά τη χρησιμοποίηση των δύο δανείων από την ΕΤΕπ ύψους περί τα 470 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές της Επιχείρησης προς τους ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, απ’ όπου στη συνέχεια έγιναν οι πληρωμές των ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι με τη σιερά τους εξόφλησαν αυτό το κομμάτι της οφειλής τους προς τη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ΔΕΗ αναμένεται να συνάψει δάνειο που θα ξεπερνά πιθανώς τα 600 εκατ. ευρώ από γερμανικές τράπεζες, με επιτόκιο που θα κυμαίνεται πιθανότατα γύρω στο 5%.

Εάν αυτό προχωρήσει, αφενός θα αποτελέσει σημαντική “ανάσα” για τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ, αφετέρου ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται σοβαρά και αποκτούν πρώτο λόγο στις εξελίξεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα.

Παρά ταύτα οι προοπτικές για την ιδιωτικοποίηση του του ΑΔΜΗΕ που είναι και το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να πάνε χρονικά πίσω, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Energypress, επικαλούμενο πληροφορίες από την ίδια την Επιχείρηση, τα προβλήματα στις ανεξόφλητες οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ συνεχίζονται, με αποτέλεσμα η εταιρεία να «βλέπει» ήδη νέα ασφυξία και να προβλέπει καινούργιες καθυστερήσεις.

«Νέες γραμμές χρηματοδότησης δεν φαίνονται στον ορίζοντα και συνεπώς, αν δεν βρεθούν από κάπου χρήματα για να μπουν στο σύστημα, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι το γνωστό πρόβλημα» δηλώνει στο energypress αρμόδιο στέλεχος, προειδοποιώντας ότι η άμεση συνέπεια της ταμειακής ασφυξίας θα είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές προς ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, παραγωγούς φωτοβολταϊκών σε στέγες κ.λπ.