Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μεγάλη είναι η κινητικότητα, αλλά μικρές οι προσδοκίες από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Κατάρ. Παρά την κινητοποίηση της “εθνικής Ελλάδος” επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή του enfant gate της εγχώριας σκηνής, οι δικαιολογημένες υπαναχωρήσεις των Αράβων, οι οποίες, εν πολλοίς, βασίζονται στην ελληνική ατολμία για λήψη αποφάσεων κυρίως σε θέματα γραφειοκρατίας και φορολογίας, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, βάσει της προεργασίας που έχει υπάρξει και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney, κύριος στόχος των ελληνικών κεφαλαίων είναι να δρομολογηθεί μια πρώτη προσέγγιση ως προς το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών της χώρας μας και ιδιαίτερα της Alpha Bank και, για το λόγο αυτό, η εκπροσώπηση χρηματοπιστωτικών φορέων είναι υψηλή.

Παράλληλο είναι το ενδιαφέρον και για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς το Κατάρ έχει σε εξέλιξη μεγάλα project υποδομών, αλλά και για τον τουριστικό κλάδο, καθώς τα υψηλά εισοδήματα των Αράβων δημιουργούν μεγάλη κινητικότητα ιδιαίτερα για τις πιο ακριβές ελληνικές τουριστικές μονάδες. Μάλιστα, άτυπα, η πρεσβεία του Κατάρ στο παρελθόν είχε ζητήσει να πληροφορηθεί ποια θα είναι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων σε μια σειρά μονάδων Ξενία, καθώς ενδιαφέρον υπήρχε για αγορές θερέτρων και ξενοδοχείων από κεφάλαια της οικογένειας του Εμίρη Αλ Θάνι.

Η παρουσία επίσης του προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Στέλιου Σταυρίδη, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον των Καταριανών για συμμετοχή στην υπό αποκρατικοποίηση εταιρεία ύδρευσης ενώ πληροφορίες μας αναφέρονται σε ενδιαφέρον και για την ΕΥΑΘ. Ένα άλλο σημαντικό πεδίο ενδιαφέροντος για τους Έλληνες businessmen είναι και αυτός της υγείας. Το Κατάρ, αν και διαθέτει αξιόλογες υποδομές σε νοσοκομεία, αξιολογεί την Ελλάδα ως έναν εν δυνάμει φιλικό προορισμό για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες γιατροί έχουν εγκατασταθεί στην αραβική χώρα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι Καταριανοί να θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στη χώρα μας για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Κάπως έτσι, στόχος των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι να υπάρξουν συμφωνίες σύνδεσης Αθήνας – Ντόχα μέσα από προγράμματα υγείας, αλλά και ξενοδοχειακής υποστήριξης των ασθενών. Ήδη, ο κ. Αποστολόπουλος έχει έλθει σε επαφές για το θέμα και πληροφορούμαστε πως βρίσκεται κοντά σε μια πρώτη συμφωνία.

Όμως και στο αμυντικό σκέλος αναμένονται συμφωνίες ιδιαίτερα σε διακρατικό – κυβερνητικό επίπεδο. Πρόκειται για συμφωνίες που ήδη έχουν συζητηθεί μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, στη χώρα και αφορούν ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων, αλλά και αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες εφοπλιστές θα έχουν ξεχωριστά ραντεβού με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο θα μπορέσουν να αναλάβουν δράση ως προς τη διακίνηση εμπορευμάτων και πρώτων υλών από το Εμιράτο προς όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα προς την Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες.