Της Στεφανίας Σούκη

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι τουριστικές επενδύσεις που ζητούν να υλοποιηθούν μέσω διαδικασιών fast track, με τρία έργα συνολικού ύψους 1,42 δισ. ευρώ να αναμένουν προσεχώς το ‘’πράσινο φως’’ από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, μία ακόμη επένδυση να έχει πάρει σειρά για να εξετασθεί προσεχώς από το Invest in Greece και ένα ακόμη σχήμα, αυτό των TUI και Αtlantica, να αιτείται την ένταξή του στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης για ξενοδοχειακές επενδύσεις που σχεδιάζει σε Ρόδο και Κρήτη.

Ειδικά όσον αφορά τις τρεις επενδύσεις που αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις από τη Διυπουργική, πρόκειται για τις Μinoan Group (267,7 εκατ. ευρώ στην Κρήτη),  την Πραβίτα Αναπτυξιακή & Συμμετοχών (726,4 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική) και του ομίλου Dolphin (418 εκατ. ευρώ για το Killada Hills στο Πόρτο Χέλι). Όσον αφορά την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Minoan Group, η επένδυσή της στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης είχε εγκριθεί από τη ΔΕΣΕ ήδη από πέρυσι το Σεπτέμβριο, ωστόσο, δεδομένων και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, η εταιρεία έχει ζητήσει να υλοποιηθεί η επένδυσή της βάσει ΕΣΧΑΣΕ- Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (σ.σ. τα ΕΣΧΑΣΕ μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικούς κανόνες χωροθέτησης, χρήσης γης και όρους δόμησης από τους ισχύοντες στην περιοχή και οι σχετικές ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται βάσει ΕΣΧΑΣΕ εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα). Στην περίπτωση της Πραβίτα Αναπτυξιακή & Συμμετοχών για την αξιοποίηση έκτασης συνολικής επιφάνειας 12.673 στρεμμάτων στη Χαλκιδική με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακού κέντρο, κέντρου υγείας, κ.τ.λ., οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται τελικά η συνολική δόμηση να αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω. Ηδη, η αρχική πρόταση των επενδυτών προς το Invest in Greece αντιστοιχούσε σε 911 εκατ. ευρώ, έναντι αυτής των 726,4 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε τελικά από τον Οργανισμό στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον στοιχεία, έχει ζητήσει το Invest in Greece και από τους επενδυτές στην Ιθάκη (εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε.), oι οποίοι έχουν αιτηθεί να εντάξουν στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης την αξιοποίηση έκτασης συνολικής επιφάνειας 12.000 στρεμμάτων για την υλοποίηση μικτής τουριστικής επένδυσης.

Το δρόμο για το fast track ετοιμάζεται να πάρει και ο όμιλος TUI σε συνεργασία με την ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica (του κ. Ν. Νικολαϊδη), οι οποίοι σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων 5άστερων ξενοδοχείων σε Κρήτη και Ρόδο, με ισότιμη συμμετοχή των δύο εταίρων. Οι εν λόγω επενδύσεις μάλιστα τέθηκαν επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την έλευση στην Ελλάδα του προέδρου του τουριστικού κολοσσού κ. Π. Λόνγκ και τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ποιοι κλάδοι ζητούν το fast track

Αυτό πάντως που παρατηρούν στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες του fast track είναι ότι έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες σημαντικά η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των έργων που εντάσσονται ή ζητούν να ενταχθούν στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, με τον κλάδο του τουρισμού και το τουριστικό real estate να έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Από τους συγκεκριμένους κλάδους- κι εφόσον βέβαια τα εν λόγω έργα δε μείνουν στα χαρτιά- προκύπτουν τα περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική και την τοπική οικονομία, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου και το θέμα της εποχικότητας της ελληνικής αγοράς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο κλάδος της ενέργειας (και ειδικά ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ήταν αυτός ο οποίος σχεδόν μονοπωλούσε μέχρι πριν από ένα χρόνο τον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων μέσω fast track. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα κινητικότητα εξακολουθεί να υπάρχει από τον τομέα της ενέργειας (εκτός όμως από ΑΠΕ), από τον κλάδο των logistics- διαμετακόμισης αλλά και των αστικών αναπλάσεων, μέσω της επένδυσης της Oliaros στην περιοχή Μεταξουργείου- Κεραμεικού, η οποία θα αιτηθεί την ένταξή της στο fast track εφόσον εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Jessica.