Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Ελένης Στεργίου

Έχουν γραφτεί πολλά για το ποιες είναι οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές του 2014. Νομίσματα, χρυσός, μετοχές, ομόλογα… Αλλά αυτό που πάντα αποτελεί καυτό «κουτσομπολιό» είναι οι κινήσεις του Τζορτζ Σόρος, διότι έχει τη τάση να προκαλεί κλίμα.

Αλλά, πριν απαντηθεί αυτό το ερώτημα ας θίξουμε ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά δεν είναι καθόλου. Τελευταία έγινε μεγάλο θέμα για τις ζημιές της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας από τη μεγάλη πτώση του χρυσού. Η SNB δεν αποσκοπεί στο να βγάλει λεφτά από το χρυσό, όπως και κάθε άλλη κεντρική τράπεζα. Ο χρυσός αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων μιας κεντρικής τράπεζας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση αυτών των διαθεσίμων. Πέρα από αυτά όμως, η SNB όπως είναι λογικό έχει αγοράσει χρυσό πουλώντας φράγκα στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει το φράγκο! «Aν αποτιμήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα του χρυσού και συνεκτιμήσουμε μια πιθανή πτώση του φράγκου, αυτομάτως η αξία αυτή θα επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα. Και πάλι όμως δε μιλάμε για κέρδος αλλά για μια «ισοστάθμιση» της θέσης της στα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Το παρακάτω γράφημα του χρυσού αποτιμημένου σε φράγκα είναι ενδεικτικό», σχολιάζει το εν λόγω θέμα στο NewMoney, ο επικεφαλής ανάλυσης της Delta Forex Group-Fxpro, Χρήστος Αλωνιστιώτης.

Ας επιστρέψουμε στο Σόρος. Σύμφωνα με φήμες που έφτασαν στα αυτιά μας από το εξωτερικό, υπάρχουν εικασίες ότι πίσω από την προετοιμαζόμενη εδώ και μήνες πτώση του ελβετικού νομίσματος είναι (κυρίως) ο γνωστός κερδοσκόπος George Soros, του οποίου η τελευταία ηχηρή εμφάνιση έγινε τον Οκτώβριο του 2012 όταν και πουλούσε μανιωδώς γεν από επίπεδα κάτω των 80,00 γεν σε σχέση με το δολάριο. Ήδη η ισοτιμία βρίσκεται σχεδόν 100 pips υψηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών και αυτό φαίνεται ότι θα είναι αρχή.

Ο κ. Αλωνιστιώτης σχολιάζει πως «μια από τις κορυφαίες μας επιλογές για το 2014 είναι οι πωλήσεις στο ελβετικό φράγκο και κυρίως αυτές σε σχέση με το ευρώ (αγορά EUR/CHF)». Το 2014 εκτιμώ ότι το ελβετικό νόμισμα θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις και ένα από τα καλύτερα trades είναι οι αγορές σε EUR/CHF. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του trade είναι η ασφάλεια που προσφέρει το floor στο 1,2000 και οι προσδοκίες για μια κίνηση προς τα 1,3000», προσθέτει.