Η διάθεση 25,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” αποφασίστηκε από το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να τη διασώσει από την πτώχευση.

Τα χρήματα θα αποτελέσουν καταβολή αποζημίωσης για έσοδα από διόδια που υπολογίζεται ότι έχασε η κοινοπραξία μέχρι τα τέλη του 2011 λόγω της μη λειτουργίας μεγάλου αριθμού σταθμών διοδίων που προέβλεπε η σύμβαση του έργου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Καθημερινής”.

Η διάθεση των 25,2 εκατ. ευρώ θα γίνει με βάση νέα απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου που υπογράφει  ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Σταύρος Καλογιάννης.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απόφασης, τα έσοδα του παραχωρησιούχου είναι πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα, καθώς, μεταξύ άλλων,  δεν ξεκίνησε η αμφίπλευρη χρέωση διοδίων στους σταθμούς Ελευσίνας και Ισθμού, δεν ξεκίνησε επίσης η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ενώ η Ολυμπία Οδός δεν ξεκίνησε και σε αύξησης της χρέωσης των διοδίων από 0,025 ευρώ/χλμ (τιμή 2003 προ ΦΠΑ) σε 0,04 ευρώ/χλμ.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ανεξάρτητο μηχανικό ο οποίος γνωμοδότησε στις 25 Ιανουαρίου 2013, η απώλεια εσόδων της Ολυμπίας Οδού από διόδια μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται σε 35 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό πρέπει να αφαιρεθούν 7 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν διέθεσε ο παραχωρησιούχος το ίδιο διάστημα, λόγω της ίδιας αιτίας. Άρα το ποσό που πρέπει να δοθεί ως αποζημίωση ανέρχεται σε 29,9 εκατ. ευρώ. Στις 28 Ιανουαρίου 2013, ο παραχωρησιούχος κατάθεσε το αίτημα αποζημίωσης στο υπουργείο.

Η άμεση καταβολή των χρημάτων, όπως εοισημαίνεται από το υπουργείο,  “αποτελεί διασφάλιση της κατ’ ελάχιστον απαιτούμενης ρευστότητας προς διατήρηση της βιωσιμότητας του παραχωρησιούχου (πληρωμή τόκων, δανείων και swaps”, προκειμένου να α”αποφευχθεί πτωχευτικό γεγονός”..