Του Δημήτρη Παφίλα

Δεν χρειάζεται να κάνεις εξαιρετικά πράγματα για να λάβεις εξαιρετικά αποτελέσματα, λέει ο Γουώρεν Μπάφετ μην γνωρίζοντας ίσως ότι, αν μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα και ο ΦΠΑ, τότε τα διαθέσιμα χρήματα για επενδύσεις θα ήταν υψηλότερα.    

Οι επιχειρήσεις θα έπαιρναν «ανάσες» εμφανίζοντας απτά αποτελέσματα, ακόμη και εντός του 2013.

Ο χθεσινός ισολογισμός της Ελβάλ  είναι τρανή απόδειξη, καθώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 21,7 εκατ. ευρώ ( άνοδος 25% ) με ένα τζίρο 1,064 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό της κατά 10% και επένδυσε 46 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, αν το ενεργειακό κόστος μειωθεί κατά 20% – όπως έχει ζητήσει για τις βιομηχανίες – και το χρηματοοικονομικό κόστος επιβραδυνθεί τότε τα προς επένδυση κεφάλαια θα ήταν υψηλότερα ενώ παράλληλα θα αυξάνονταν οι θέσεις εργασίας.

Ο όμιλος Ελβαλ το επισημαίνει μάλιστα τονίζοντας πως « Το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται, με τις ενοποιημένες επενδυτικές δαπάνες το 2012 να ανέρχονται σε 46,2 εκ. ευρώ και στοχεύει, αφενός σε περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας και αφετέρου σε βελτίωση του κόστους παραγωγής, ώστε ο Όμιλος να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και για το 2013.»

Φουρλής: Έχει μειώσει τις πωλήσεις του κατά 78% από το 2009   

Ο όμιλος Φουρλή – μια εταιρεία στον χώρο της λιανικής έχει χάσει το 78% των πωλήσεων του από το 2009 όταν πραγματοποιούσε τζίρο 751 εκατ. ευρώ από 420 εκατ. ευρώ για το 2012.
Εάν και εφόσον ο φόρος ΦΠΑ μειωνόταν τρεις μονάδες, τότε φυσικά θα ήταν διαφορετική, όχι μόνο στην Φουρλής, αλλά σε ολόκληρη την αγορά.

Παρά την κρίση λοιπόν ο όμιλος Φουρλή εμφάνισε κέρδη Ebidta 20 εκατ. ευρώ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 11 εκατ. ευρώ – εξαιτίας μιας απομείωσης σε επενδυτικό ακίνητο του ομίλου. Θετική συνεισφορά στην κρίση έχει η αθλητική αλυσίδα Ιντερσπορτ, η οποία αντισταθμίζει τις απώλειες από την μείωση της ζήτησης για οικιακά είδη.

Το ΙΚΕΑ με 7 καταστήματα σε Ελλάδα και Βαλκάνια παρουσίασε πωλήσεις 286,5 εκατ. ευρώ και κέρδη Ebidta 18 εκατ. ευρώ και ζημιές 2 εκατ. ευρώ στο τελικό αποτέλεσμα.

Η Intersport, αντίστοιχα, παρουσίασε πωλήσεις 106,3 εκατ. ευρώ και κέρδη Ebidta και ζημιές 951 χιλιάδες ευρώ.