Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Προ ολίγων  ημερών, πέντε  υψηλοί αξιωματούχοι του μεγάλου κινεζικού πολυεθνικού κολοσσού Fosun πέρασαν την αυστηρή πύλη του ξενοδοχείου Αστέρα στην Βουλιαγμένη.  Μαζί τους ήταν ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της εταιρίας Folli Follie, κ. Κουτσολιούτσος, καθώς ο κινεζικός κολοσσός κατέχει σημαντικό ποσοστό στην ελληνική πολυεθνική εταιρία.   

Οι άνθρωποι της Fosun ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του διάσημου ξενοδοχειακού συγκροτήματος και συζήτησαν με τα κορυφαία στελέχη του Αστέρα.

Η έλευση των ανθρώπων της πολυεθνικής είχε έναν και μόνο σκοπό, λένε όσοι ξέρουν για πoιο λόγο ήλθαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, «έβαλαν στο μικροσκόπιο»  τον Αστέρα, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό που ήδη έχει προκηρυχθεί για την πώλησή του.  

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων για τον Αστέρα θεωρείται από παράγοντες της αγοράς δεδομένο. Η Fosun είναι μια πολυεθνική εταιρία που φιγουράρει στο νούμερο 80 στη λίστα των 500 μεγαλύτερων κινέζικων επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση των Κινέζων πληρούνται δυο βασικές προϋποθέσεις:

-έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
-έχουν αποδείξει ότι «ποντάρουν» στην Ελλάδα και μια σειρά από κινήσεις τους δείχνει ότι ήρθαν για να μείνουν. Η τοποθέτησή τους στη Folli Follie, με ποσοστό 13,8%, ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Μάλιστα, έχει εκδηλώσει και ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ.

-Έλληνες τραπεζίτες εξηγούν ότι το ενδιαφέρον τους είναι ουσιαστικό και, πέραν της επιχειρηματικής διάστασης, η εταιρία στέλνει και μήνυμα για την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν μεγάλα projects στην Ελλάδα.

Η Fosun, διαθέτοντας μεταξύ πολλών άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της και το 9,5% των Club Med, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για επενδύσεις στον τουρισμό, όπως η ανάπτυξη των Club Med Resorts στην Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, (προσωπική περιουσία 2,7 δις. ευρώ) έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας.  Η Fosun αποτελεί μετά την Cosco την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Από το 1992 που ιδρύθηκε, εξελίχθηκε σε έναν γιγαντιαίο επενδυτικό όμιλο με συμμετοχές σε έξι βασικούς κλάδους: φαρμακευτικό, αξιοποίηση ακίνητης περιούσιας, χαλυβουργία και μεταλλουργία, λιανικό εμπόριο, ΜΜΕ και τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο της λιανικής ελέγχει περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ, 3.000 φαρμακεία και 1.000 καταστήματα κοσμημάτων.

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα της Βουλιαγμένης

Στην Εθνική ανήκει το 85% της εισηγμένης εταιρίας Αστήρ Παλάς.  Το συγκρότημα της Βουλιαγμένης, περιλαμβάνει:

• Την ξενοδοχειακή μονάδα ARION RESORT & SPA, συνολικής δυναμικότητας 123 δωματίων, η οποία ελέγχει και το συγκρότημα των καμπανών συνολικής δυναμικότητας 58 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα THE WESTIN ATHENS, συνολικής δυναμικότητας 160 δωματίων.

• Την ξενοδοχειακή μονάδα ΑΦΡΟΔΙΤΗ, συνολικής δυναμικότητας 165 δωματίων, η οποία παραμένει κλειστή λόγω ανακαίνισης. Εδώ και τρία χρόνια έχουν κατατεθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί!

• Την παραλία ASTIR BEACH.

• Εστιατόρια πολυτελείας, όπως το διάσημο Nobu Matsouhisa, για την αποδοτικότητα του οποίου είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες μικρομετόχων στο παρελθόν.

• Συνεδριακές αίθουσες (προωθείται νέο συνεδριακό κέντρο, το οποίο έχει επίσης εμπλακεί σε καθυστερήσεις με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και πλήρως εξοπλισμένους χώρους εκδηλώσεων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ελικοδρόμιο.

Η διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανατέθηκε από την 1η Ιουλίου 2006 και για 15 χρόνια στον διεθνή όμιλο Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. Η τελευταία φορά όπου η Αστήρ Παλάς έδωσε μέρισμα ήταν το 2002, ενώ εδώ και χρόνια είναι ζημιογόνος.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 τα έσοδά μειώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. από 14,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες διευρύνθηκαν στα 4,9 εκατ. από 4,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010.