Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Για την Τετάρτη έχει συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει στη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ στις 6 Απριλίου σχετικά με την ανάθεση των υπηρεσιών τεχνολογικού παρόχου του οργανισμού στην Ιntralot. Η προηγούμενη γενική συνέλευση ακυρώθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, προκαλώντας αμηχανία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, το οποίο έχει εισηγηθεί την ανάθεση της σύμβασης στην Ιntralot.

Η Ιntralot ζητά την υπογραφή της νέας σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η αρχική συμφωνία ήταν για 7 χρόνια ενώ τώρα είναι για 5 χρόνια και παράλληλα επικαλείται ότι αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση θα υποχρεωθεί να διακόψει την παροχή υπηρεσιών στις 7 Ιουλίου. Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι επενδυτές και συγκεκριμένα δια των εταιριών τους οι όμιλοι Μελισανίδη, Κοπελούζου και η Morgan Stanley για λογαριασμό ξένου fund, έχουν αντιδράσει για την ανάθεση, ισχυριζόμενοι ότι παραμονές του διαγωνισμού δεν πρέπει  να γίνει μια σύμβαση που δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για μια πενταετία και ότι τη σύμβαση θα πρέπει να  διαπραγματευτεί ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν αποστείλει εξώδικες διαμαρτυρίες λέγοντας ταυτόχρονα ότι με τη σύμβαση πριμοδοτείται εμμέσως η  Ιntralot η οποία είναι ένας εκ των υποψηφίων επενδυτών για τον ΟΠΑΠ.

Η Γενική Συνέλευση μετά την αναβολή στις 26 Μαρτίου, ορίστηκε για τις 6 Απριλίου, ενώ  παρατάθηκε για τις 10 Απριλίου η προθεσμία για την  οριστικοποίηση της σύνθεσης των κοινοπραξιών  που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ.  Τέλος, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών –εφόσον δεν ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα – είναι προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου.

Τα ακίνητα στο εξωτερικό

Υποβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές για την πώληση κτιρίων του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με εξαίρεση δύο κτίρια σε πρώην Ρωσικές δημοκρατίες για τα οποία δεν υποβλήθηκαν προσφορές. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το  μεγαλύτερο ποσό συγκέντρωσε ακίνητο 950 τμ. της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το οποία δόθηκε προσφορά από ιδιώτη ύψους 23 εκατ. λιρών.

Για το πολυόροφο κτίριο των 2.850 τμ στις Βρυξέλλες, η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε κυμάνθηκε κάτω από την ελάχιστη προσφορά  και το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τώρα από τον ενδιαφερόμενο να την βελτιώσει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις.