Στο αεροπλάνο της επιστροφής τα χαμόγελα περίσσευαν. Επειτα από δύο ημέρες γεμάτες ραντεβού με σοβαρές και μεγάλες εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, οι 43 εκπρόσωποι επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή για το πρώτο Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Ριάντ εμφανίζονταν ικανοποιημένοι. Ολοι σχεδόν κατάφεραν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας για συγκεκριμένες συνεργασίες που είτε θα τους επιτρέψουν την είσοδο στην ισχυρά αναπτυσσόμενη αγορά της Σ. Αραβίας, είτε θα προσελκύσουν επενδυτές σε κοινά πρότζεκτ τόσο στην Ελλάδα όσο και εκεί.

«Είχαμε συναντήσεις με τις 5 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα και με έναν μεγάλο σαουδαραβικό επενδυτικό όμιλο που θέλει να μπει στην αγορά του φαρμάκου. Από πλευράς μας τονίστηκε η ποιότητα του ελληνικού φαρμάκου και των εργοστασίων που έχουμε στην Ελλάδα, καθώς και η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε στον φαρμακευτικό κλάδο, κάτι που λείπει από τη Σαουδική Αραβία», σημειώνει στο «business stories» ο κ. Δημήτρης Τρύφων, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου ELPEN. Στόχος του ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου είναι να εξάγει προϊόντα του στη Σαουδική Αραβία μέσω των δικών τους εταιρειών.

«Ηδη υπάρχουν συνεργασίες και εξάγουμε συγκεκριμένα σκευάσματα. Ωστόσο αυτό θέλουμε να το αυξήσουμε περαιτέρω. Καθότι και η δική τους βιομηχανία φαρμάκου τώρα προσπαθεί να αναπτυχθεί, έχουν περιορισμένες δυνατότητες, οπότε θέλουν έτοιμες λύσεις και προϊόντα από εμάς», εξηγεί. Σειρά συναντήσεων είχε και ο αντιπρόεδρος της Unipharma κ. Θανάσης Αρχοντίκης. «Το ενδιαφέρον στον χώρο του φαρμάκου είναι μεγάλο. Οι συζητήσεις που είχαμε είχαν επιτυχία. Οι Σαουδάραβες θέλουν κάθε είδους συνεργασία, όχι μόνο την εξαγωγή σκευασμάτων αλλά και να πάρουν know how μέσω συνεργειών. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, θα εξετάσουμε τι είναι το καλύτερο για εμάς», λέει.

Συνολικά πάνω από 300 Β2Β ραντεβού πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής που διοργάνωσε η Οικονομική Διπλωματία του υπ. Εξωτερικών και το Enterprise Greece. Επίσης αρκετά ήταν και τα B2G, είτε μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και παραγόντων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, είτε μεταξύ σαουδαραβικών επιχειρήσεων με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και φορέων.

Ευκαιρίες

«Η αγορά αυτή προσφέρει σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές, τα φάρμακα, η ενέργεια, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός», λέει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, που συμμετείχε στην αποστολή. «Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχθηκαν στη συνάντηση των προέδρων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον ΣΕΒ, σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας. Ο ΣΕΒ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα εστιάσουν στην περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και στην εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας και θα λειτουργήσουν ως πύλη μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, βοηθώντας στη δικτύωση αλλά και στην άρση επενδυτικών και εμπορικών εμποδίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 105% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το διμερές εμπόριο έφτασε στο 1,3 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή και να αυξήσουν το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα στην περιοχή».

Στα φάρμακα αλλά και στα προϊόντα διατροφής η ζήτηση από τη Σαουδική Αραβία, όπως φάνηκε και από τις συναντήσεις, είναι μεγάλη. Στο κομμάτι των τροφίμων μάλιστα υπήρξαν και συμφωνίες που θα δοκιμάσουν τη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων. «Πήγε πολύ καλά. Δεν το περίμενα τόσο», λέει στο «b.s.» ο κ. Βασίλης Ξυπολητάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τροφίμων «Ευγενές». «Κλείσαμε μία συμφωνία για προμήθεια συγκεκριμένων κωδικών με βάση το ελαιόλαδο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και συμφωνήσαμε μετά από λίγο καιρό να ξαναδούμε το κωδικολόγιο», λέει ο κ. Ξυπολυτάς. Αν και το Επιχειρηματικό Φόρουμ είχε επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, την ενέργεια, τα logistics-ναυτιλία, τον τουρισμό και τις κατασκευές, οι συμμετοχές και από τις δύο χώρες ήταν διευρυμένες.

«Είχαμε συναντήσεις με πιθανούς συνεργάτες αλλά και με εκπροσώπους των Αρχών. Πήγαν καλά. Νομίζω ότι έχουμε βρει μία καλή βάση για να συνεχίσουμε τον σχεδιασμό μας για είσοδο σε μία πραγματικά μεγάλη αγορά της Σαουδικής Αραβίας», λέει στο «b.s.» ο πρόεδρος του Ομίλου Σαρακάκης, κ. Γιάννης Σαρακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σαουδαραβικές Αρχές υποσχέθηκαν διευκολύνσεις κάθε είδους στην περίπτωση που πέραν της εμπορικής συνεργασίας δημιουργούνταν και μία παραγωγική βάση στη χώρα. Κάτι που κάποιοι επιχειρηματίες θα εξετάσουν. «Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουμε έναν partner στην αγορά εδώ και εξάγουμε. Ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και εξετάσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκμεταλλευθούμε καλύτερα και τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό Κόλπο», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grantex, που κατασκευάζει φρένα για φορτηγά οχήματα, κ. Θεόδωρος Πασχαλίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι επαφές εταιρειών του ευρύτερου χώρου της τεχνολογίας. «Είχαμε οργανωμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών NBS, Saudia και Geidea οι οποίες φαίνεται ότι θα καταλήξουν σύντομα σε αποτέλεσμα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Warply, κ. Γιάννης Δοξαράς. «Ηδη έχουμε κάποια παρουσία εδώ μέσω κυρίως της Mastercard, ωστόσο προσπαθούμε να τη διευρύνουμε συμμετέχοντας ακόμα και στα κρατικά giga projects σε κομμάτια που ασχολούμαστε. Νομίζω από τις επαφές που έγιναν ότι είχαμε σημαντική πρόοδο στις επικοινωνίες που είχαμε αναπτύξει ήδη για το έργο των ψηφιακών υποδομών επισκέπτη στο θέρετρο Red Sea».

Ευχαριστημένος για τις επαφές που έκανε στο πλαίσιο ενίσχυσης της δραστηριότητας της Obrela Securities Industries στη Σαουδική Αραβία, όπου από πέρυσι έχει δημιουργήσει κέντρο επιχειρήσεων, ήταν ο συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας κ. Γιώργος Δάγκλας. «Θέλουμε να το επεκτείνουμε και οι Σαουδάραβες είναι πολύ θετικοί σε αυτό», σημειώνει. Οπως λέει, οι επαφές του ήταν με εκπροσώπους της κυβέρνησης της χώρας, εταιρείες αλλά και επενδυτικά funds που θα μπορούσαν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας.

Για αποφασιστικό βήμα στο πρότζεκτ για την ένωση Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας μέσω του καλωδίου broadband που θα ξεκινάει από τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα ανοίγοντας νέες «λεωφόρους» στη διακίνηση data, έκανε λόγο ο διευθυντής της TTSA, κ. Αλέξανδρος Σίνκας. Το πρότζεκτ, ύψους 1 δισ. δολ., το οποίο θα τρέξει κοινοπραξία, αναμένεται να εκκινήσει ως το καλοκαίρι, ενώ πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Η αποστολή βέβαια είχε και πιο άμεσα αποτελέσματα καθώς στις επαφές που έγιναν τόσο μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. κ. Ανδρέα Σιάμισιη και των εκπροσώπων της Saudi Aramco όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο οδήγησαν στη συμφωνία προμήθειας πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Μία συμφωνία που «κλειδώνει» την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω της αναταραχής που υπάρχει στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ενεργειακό κομμάτι ήταν κάτι στο οποίο επέμειναν και οι Σαουδάραβες, με δεδομένο ότι η στρατηγική τους «Οραμα 2030» προβλέπει τον μετασχηματισμό της οικονομίας τους ώστε να μη στηρίζονται αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες και να στραφούν παράλληλα σε καθαρές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν επαφές των εκπροσώπων των μεγάλων ελληνικών ομίλων των κατασκευών και της ενέργειας (ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος) τόσο με εκπροσώπους σαουδαραβικών εταιρειών, όπως της Acwa Power που ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην Ελλάδα, όσο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τόσο ο κ. Στάθης Νάτσης, εκτελεστικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ, όσο και ο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων του Ομίλου Μυτιληναίος, εξέφρασαν στο «b.s.» την ικανοποίησή τους για τις συναντήσεις που είχαν. Στο κομμάτι του τουρισμού, η δέσμευση για νέες απευθείας πτήσεις που θα συνδέουν το Ριάντ με την Αθήνα αλλά και με άλλα μέρη της Ελλάδας κρίθηκε σημαντική, ενώ η δέσμευση για μεγαλύτερη συνεργασία υπογραμμίστηκε μέσα και από το παράδειγμα της κυρίας Λούμπνα Ολαγιάν και του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (ο όμιλος Olayan έχει εισέλθει μετοχικά στην TEMES και στην Ιωνική Ξενοδοχειακή).

Μάλιστα για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμφώνησαν επί της Αρχής για τη δημιουργία ενός Συνεπενδυτικού Ταμείου το οποίο θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας. Αν και η «δύναμη πυρός» που θα έχει είναι υπό διαπραγμάτευση, πηγές απ’ την ελληνική κυβέρνηση έλεγαν ότι θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Τα μισά κεφάλαια θα συνεισφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (το πρώην ΤΑΝΕΟ) και τα άλλα μισά το κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σ. Αραβίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του Φόρουμ συμμετείχαν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με στόχο την προώθηση συνεργασιών για τη συμπαραγωγή αμυντικού υλικού. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος, αμυντικές σαουδαραβικές βιομηχανίες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη συμπαραγωγή απαρτίων πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί που μεταμορφώνουν το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά (pics)

Η «επόμενη μέρα» της ενέργειας θα απαιτήσει μεγαλύτερες θυσίες από τους πολίτες

Ακρίβεια και Ουκρανία ανακόπτουν την πορεία της οικονομίας (pic)