«Τώρα μας έχει πιάσει σχεδόν… μονομανία με την εκτέλεση των έργων στο Ελληνικό, θέλουμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είμαστε αδειοδοτημένοι κι έχουμε επαρκή κεφάλαια». Η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, αποτυπώνει ακριβώς τη φάση που βρίσκεται τώρα η μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου ήδη τρέχουν διαγωνισμοί σε πολλαπλά μέτωπα για τα επιμέρους κτιριακά έργα, την ώρα που προχωρά και το κομμάτι των υποδομών με αιχμή την υπογειοποίηση στην πλευρά της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο πλαίσιο των έργων της πρώτης πενταετίας, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ακριβώς σε αυτή τη φάση, τη Δευτέρα 17-10 πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης από τη θυγατρική του ομίλου Λάτση για το mega project που θα φτάσει στην πλήρη εξέλιξή του τα 8 δισ. ευρώ. Πέραν της οικογένειας Λάτση, το «παρών» έδωσε η πολιτική ηγεσία και το Υπουργικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και φυσικά πολλά από τα γνωστά ονόματα στο εγχώριο επιχειρείν (σ.σ. άλλωστε κάποια από αυτά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας της Lamda ή έχουν κλείσει συνεργασίες εντός του project).

Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά,Ευτύχης Βασιλάκης (Αegean-Autohellas), Ελένη Βρεττού (Attica Bank), Αλέξανδρος Εξάρχου (INTΡΑΚΑΤ), Χρήστος Ιωάννου (ΑVAX), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Κάτσος (VNK Capital), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (ΤΕΜΕΣ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Mytilineos), Τρύφων Νάτσης (Brevan Howard), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ-ΤΙΤΑΝ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Βασίλης Φουρλής (όμιλος Fourlis), Θεόδωρος Φέσσας (όμιλος Quest), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Βύρων Βασιλειάδης (V Group) κ.ά.

Το συγκρότημα των κτιρίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ, θα παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» το γ’ τρίμηνο του 2023, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό

Οι διαγωνισμοί

Από την πλευρά της, η Lamda Development με τον ρόλο του φορέα της επένδυσης έχει ήδη προχωρήσει σε πολλαπλά μέτωπα τις διαδικασίες, με πιο πρόσφατη την εξέλιξη για τους νέους διαγωνισμούς. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι μπαίνει στις ράγες ένα ακόμα μεγάλο κτιριακό έργο, κομβικό ως προς τα έσοδα και την επισκεψιμότητα που θα αποφέρει στις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας, το Vouliagmenis Mall, που ουσιαστικά θα είναι και η μεγαλύτερη εμπορική ανάπτυξη στη χώρα, με ορίζοντα λειτουργίας το 2026. Για τον σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI), με προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 17 Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, αρχικά θα επιλεγεί το σχήμα που θα λειτουργήσει συμβουλευτικά, ώστε στη συνέχεια, εντός του 2023, να επιλεγεί ο ανάδοχος των έργων. Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ., θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα έχει άμεση πρόσβαση στο μετρό, με την αρχική αξία να είναι η υψηλότερη μεταξύ των κτιριακών έργων της πρώτης πενταετίας, στα πέριξ των 350 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας εντάσσεται στον νέο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό πόλο, το λεγόμενο commercial hub που έχει σχεδιαστεί από τη Lamda Development με τέσσερις αρχιτεκτονικούς πόλους -mall, εμπορικό πάρκο, σύγχρονοι χώροι γραφείων και επιπλέον τον Πύργο Μεικτής Χρήσης- που θα συνθέσουν το νέο οικοσύστημα.

Σε πιο προχωρημένη διαδικασία βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ύψους 120 εκατ. ευρώ, εντός της έκτασης, όπου δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν προ δεκαημέρου οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, ΑΒΑΞ και κοινοπρακτικά ο όμιλος Μytilineos και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με τον ανάδοχο να προβλέπεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για κομμάτι της ανάπτυξης της «Περιοχής Αθλητισμού», μίας από τις επτά χωρικές ενότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής σε έκταση περίπου 300.000 τ.μ. στο βορειοδυτικό άκρο του πάρκου, στα σύνορα με τον Αλιμο, που θα λειτουργεί ως πόλος υπερτοπικής σημασίας. Εκεί θα κατασκευαστούν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου, τένις, κλειστά προπονητήρια, κέντρο κολύμβησης, ξενώνας διαμονής αθλητών 272 κλινών κ.ο.κ.

H διοίκηση της Lamda έχει προγραμματίσει εντός του 2022 την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών επίσης για το εμπορικό κέντρο στη Μαρίνα (Marina Galleria) των 130 εκατ. ευρώ, τον διαγωνισμό για το Μητροπολιτικό Πάρκο, σε σχέδια του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου των Sasaki, αλλά και για τον Πύργο Μεικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά τη συνεπένδυση της Lamda Development και της Brook Lane Capital, η οποία θα ελέγχει το 70%.

Επισημαίνεται εδώ ότι ήδη το κομμάτι των υποδομών προχωρά, με την πολύ σημαντική για το έργο υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται σε εξέλιξη από την ABΑΞ, όπως και η προετοιμασία με τις προκαταρκτικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών από την κοινοπραξία των Bouygues-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ το πρώτο από τα κτιριακά έργα, το συγκρότημα των κτιρίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ «με το κλειδί στο χέρι» θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος το γ’ τρίμηνο του 2023, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤΕΡ.

Το έργο υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Οι κατοικίες

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στις οικιστικές ζώνες του έργου, προ ημερών ολοκληρώθηκε η σύσταση των 169 οριζόντιων ιδιοκτησιών που περιλαμβάνονται σε ένα από τα κτίρια-τοπόσημα του έργου, τον Πύργο Κατοικιών Riviera Tower των 200 μέτρων στο παράκτιο κομμάτι της έκτασης, απ’ όπου τα έσοδα εκτιμώνται στα πέριξ των 600 εκατ. ευρώ. Ετσι, θα προχωρήσουν τώρα πιο γρήγορα οι υπογραφές των συμβολαίων με τους αγοραστές, δεδομένου ότι οι πωλήσεις για τα διαμερίσματα -πλην των δύο υψηλότερων ορόφων του και του penthouse, του πλέον προνομιούχου διαμερίσματος στην κορυφή- έχουν ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι για τον Πύργο ισχύει το χρονικό ορόσημο της 30ής Μαρτίου 2026 ώστε να μετακομίσουν οι ιδιοκτήτες.

Αντίστοιχα, προχωρούν τώρα με τις πρώτες υπογραφές και τα οριστικά συμβόλαια για τα οικόπεδα που προορίζονται για τις 28 βίλες στο παράκτιο μέτωπο. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της α’ φάσης από την πώληση των οικοπέδων υπολογίζονται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές, ενώ η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Η τρίτη οικιστική γειτονιά όπου τρέχουν οι πωλήσεις είναι αυτή για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων στα συγκροτήματα των 115 χαμηλών διαμερισμάτων (condos) στο παράκτιο μέτωπο, ακριβώς πίσω από τις βίλες, επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία. Εκεί έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου της πωλούμενης επιφάνειας, με τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos να ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους βγαίνουν στην αγορά και δύο ακόμη οικιστικές γειτονιές, η «γειτονιά Αλίμου» στα σύνορα με τον Δήμο Αλίμου με περίπου 500 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες των 4-5 ορόφων και η «γειτονιά της Πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» με τα ψηλά κτίρια, 15 ορόφων και 50 μέτρων, κοντά στο σημείο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος με θέα το πάρκο που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, Ελληνες και ξένους αγοραστές που αναζητούν ένα νεόδμητο σπίτι στα νότια προάστια.

Οι συνεργασίες

Περισσότερα νέα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και από τα joint ventures που έχουν ανακοινωθεί μέσα από τις συνεργασίες της Lamda, είτε πρόκειται για τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων με τις «επώνυμες» κατοικίες, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, από κοινού με την ΤΕΜΕΣ, όπου αναμένονται προσεχώς οι ανακοινώσεις για τα ξενοδοχειακά ονόματα που θα πλαισιώσουν τις πολυτελείς μονάδες, είτε ακόμη και για τον Πύργο Μεικτής Χρήσης από κοινού με την Brook Lane Capital, είτε ακόμη και για το εμπορικό πάρκο από κοινού με τον όμιλο Φουρλή, εντός του εμπορικού πόλου, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Στη φάση του σχεδιασμού έχει μπει και το έργο που έχει ανακοινωθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της Lamda με την Orilina Properties AEEAΠ για την επένδυση των 70 εκατ. ευρώ για κτίριο εξυπηρετούμενων «επώνυμων» κατοικιών, ιδιωτικό club, χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων κ.ά.

Η Επενδυτική Ακινήτων με βασικό μέτοχο κεφάλαια της Brevan Howard έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ για την απόκτηση δικαιώματος επιφανείας επί δύο γηπεδικών τμημάτων της ζώνης ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Ηδη προχωρά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιρίων που επιμελείται το γνωστό γραφείο Kengo Kuma and Associates στις εκτάσεις ανάμεσα στον μελλοντικό οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον υπό ανάπτυξη εμπορικό προορισμό Riviera Galleria.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από €1,3 στην αντλία και από €1,2 με το επίδομα

Πώς ορισμένα μεγάλα «πορτοφόλια» γλιτώνουν (προς το παρόν) από το σοκ των αγορών

Το «όπλο» των πλειστηριασμών (ξανα)πιάνουν οι servicers – Η διπλή «μάχη» για να πιαστούν οι στόχοι των business plans