Η δυναμική της ροής νέων άμεσων επενδύσεων στη χώρα συνεχίζεται και φέτος, παρά τις ιδιαιτερότητες που συνοδεύουν συνήθως τις εκλογικές χρονιές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται προς έγκριση στο Enterprise Greece 25 φάκελοι στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων. Επενδύσεις στις οποίες, όπως είπε στο περιθώριο εκδήλωσης, περιλαμβάνονται και τέσσερις μεγάλες στον χώρο της Βιομηχανίας.

Ολες τους από ελληνικές εταιρείες, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο στους 24 φακέλους περιλαμβάνονται τρία projects για τη δημιουργία Data Centers (σ.σ έναν φάκελο έχει καταθέσει η Digital Realty Hellas, όπως είχε γνωστοποιήσει η ίδια). Επίσης υπάρχουν τεχνολογικά projects, σχέδια για τη δημιουργία Κέντρων R&D καθώς και πλήθος από τουριστικά έργα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε πως υπάρχει πλέον «φρένο» σε νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν ΑΠΕ εξηγώντας πως πλέον το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να σηκώσει τις νέες επενδύσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για έναν επενδυτή να αναζητήσει τη διαδικασία fast track που συνοδεύει μία στρατηγική ή εμβληματική επένδυση.

Ωστόσο, στους 24 φακέλους, υπάρχουν και τρεις που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνδέονται με ΑΠΕ, όπως διευκρίνισε αργότερα ο κ. Γιαννόπουλος. Ο ένας εξ αυτών, όπως είπε, αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα πλωτών αιολικών πάρκων. Οι άλλοι δύο συνδυάζουν την αποθήκευση ενέργειας με την Έρευνα και Ανάπτυξη(R&D). Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight έχει δηλώσει πως έχει υποβάλλει ένα mega επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη οι πρώτες εισηγήσεις επί όλων των παραπάνω projects προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που είναι αρμόδια για την τελική έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, θα γίνουν μετά τον Οκτώβριο.

Διαδοχικές επαφές με την Intel

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός αποκάλυψε πως οι ζυμώσεις για την επένδυση που ενδιαφέρεται να κάνει η Intel στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά. «Έχουν γίνει ήδη τρία ραντεβού μέσα στο καλοκαίρι και το πράγμα προχωράει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητούνται πολλές και διαφορετικές προτάσεις επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το ενδιαφέρον της Intel είχε αποκαλύψει το newmoney τον περασμένο Γενάρη. Μάλιστα λίγο μετά ακολούθησε και το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής στο Νταβός. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το βασικό σχέδιο που είχε τεθεί στο τραπέζι ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης που θα συνδέεται με την κυβερνοασφάλεια και το λογισμικό που, πέραν των chips, αναπτύσσει η αμερικανική πολυεθνική.

Η τελευταία, εκμεταλλευόμενη το λεγόμενο “Chips Act” της ΕΕ με το οποίο ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος των μεγάλων επιδοτήσεων ώστε να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης στην αλυσίδα ανάπτυξης και παραγωγής ημιαγωγών από τρίτες χώρες, επιχειρεί να δημιουργήσει μία μεγάλη βάση επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ήδη μάλιστα έχει δρομολογήσει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής chips στη Γερμανία συνολικού προϋπολογισμού 50 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ ευρώ θα καλυφθούν απ’ το γερμανικό δημόσιο.

Ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Intel θα προχωρήσει την επένδυση στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Αποστολές σε Ινδία και Ν. Κορέα

Εν τω μεταξύ η οικονομική διπλωματία πατάει «γκάζι» στην προσπάθεια σύσφιξης διμερών οικονομικών σχέσεων με τρίτες χώρες και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης, θα προετοιμαστεί κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ινδία, μετά την αντίστοιχη πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας. Επίσης στο πρόγραμμα είναι να γίνει μία αποστολή στη Ν. Κορέα καθώς και επισκέψεις στη Γερμανία και την Αίγυπτο.

«Παράλληλα, συνεχίζουμε την εποικοδομητική δουλειά που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, τις χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης. Και εξήγησε: «Κεντρικός μας στόχος είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εξωστρέφειας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων με θεματικό πλέον χαρακτήρα. Το ανοίξαμε και σας περιμένουμε έχει τελειώσει» πλέον γίνεται προσπάθεια για συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων».

Επιπρόσθετα ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας έχει μπει και η ενίσχυση των εξαγωγών. «Θέλουμε να βοηθήσουμε κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιας που οι μεγάλες έχουν τις δυνατότητες, μέσω της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων», σημείωσε προαναγγέλλοντας την επίσημη παρουσίαση που θα γίνει στη ΔΕΘ με το πλέγμα των νέων προϊόντων που έχει ετοιμάσει η Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 94 ετών (tweets)  

Forbes: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο (λίστα + tweet)

Στέφανος Κασσελάκης: Η αλήθεια για την αστυνομική φρουρά του (pic) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ