Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να δημιουργεί σημαντικές προοπτικές και τις ελληνοαμερικανικές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο εδώ και δεκαετίες, οι αμερικανικές επιχειρήσεις διευρύνουν την επενδυτική παρουσία στη χώρα μας.

Η Pfizer ήδη έχει περάσει σε μία νέα φάση επενδύσεων λειτουργώντας πλέον τέσσερα hubs στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζοντας επέκταση του campus που έχει δημιουργήσει στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ η Cisco παρουσίασε μόλις την περασμένη εβδομάδα την πρώτη εξαγορά που έκανε επί ελληνικού εδάφους, την spin-off εταιρεία Code GBT, που θα αποτελέσει και τη βάση δημιουργίας μιας νέας βάσης του πολυεθνικού ομίλου – στην Κρήτη αυτή τη φορά. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κολοσσού στον χώρο των μικροεπεξεργαστών Intel αναφορικά με το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει δομή στην Αθήνα που θα διασυνδεθεί με την παγκόσμια αλυσίδα έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής. Στο τραπέζι βρίσκονται υπό συζήτηση διαφορετικές προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον της Intel είχε αποκαλύψει το «business stories» τον περασμένο Γενάρη. Μάλιστα λίγο μετά ακολούθησε και το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής στο Νταβός. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το βασικό σχέδιο που είχε τεθεί στο τραπέζι ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης που θα συνδέεται με την κυβερνοασφάλεια και το λογισμικό που πέραν των chips αναπτύσσει η αμερικανική πολυεθνική.

Μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται επίσης να δούμε το προσεχές διάστημα στον χώρο των data centers. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είναι πολύ κοντά η συμφωνία για δύο νέες δομές με στόχο να δημιουργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει εξαγγελθεί σειρά νέων data centers από την Digital Realty, εκ των οποίων για ένα ήδη έχει προχωρήσει φάκελος στο Enterprise Greece ώστε να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκολλήσει και η διαδικασία για τα campuses της Microsoft εν αναμονή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Τα χαρτιά της αναμένεται να ανοίξει και η Google αναφορικά με το δικό της επενδυτικό σχέδιο που είχε εξαγγείλει, αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα των data centers όλων των Βαλκανίων», σημείωσε σε δημόσια τοποθέτησή του την περασμένη εβδομάδα στο 6ο συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι «οι καλύτερες μέρες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι μπροστά καθώς τα συμφέροντα τα δύο χωρών ταυτίζονται και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τον πιο αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή». «Αμερικανικές εταιρείες ψάχνουν καθημερινά να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πρέπει να τις βοηθήσουμε. Ηδη αναπτύσσουμε ένα οικοσύστημα εδώ προκειμένου να τις υποστηρίξει», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, φέτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα μικρό φρένο στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, κυρίως λόγω της «κοιλιάς» που παρατηρήθηκε την περίοδο των εκλογών και το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν φτάσει στο ρεκόρ των 7,2 δισ. ευρώ. «Είμαστε σε καλό δρόμο να το προσεγγίσουμε», σημείωσε από την πλευρά της στο ίδιο πάνελ με τον πρέσβη η Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank,  στη χώρα μας μπορούν να έρθουν πρόσθετες επενδύσεις 8-14 δισ. ευρώ ως το 2026 μόνο με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της φορολογίας της εργασίας, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η βελτίωση της διακυβέρνησης. Κάτι που, όπως σημειώνει, μπορεί να μειώσει αντίστοιχα και το επενδυτικό κενό της χώρας.

Για το αποτέλεσμα της μελέτης λήφθηκαν οι εξής παραδοχές:
■ Μείωση κατά 0,7%-1,3% ετησίως της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας.
■ Αύξηση κατά 0,7%-1,3% κάθε χρόνο του ποσοστού επίλυσης υποθέσεων (ενδεικτικά, αυτό θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών).
■ Εφάπαξ αύξηση του δείκτη αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, κατά 1 μονάδα, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας της (π.χ. μείωση γραφειοκρατίας, αποδοτικότερη διαδικασία για την έναρξη και τη λειτουργία επιχειρήσεων, συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών κ.ο.κ.).

Διαβάστε ακόμη

«Ριγμένοι» οι Ελληνες καταθέτες – Λαμβάνουν από τις χαμηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη

Oι 10 κορυφαίοι δημιουργοί και influencers το 2023 σύμφωνα με το Forbes (Instagram pics)

Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον: Ο Ιρλανδός μεγιστάνας του χάλυβα που «αναστάτωσε» το Πόρτο Χέλι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ