Με μια εξαγορά, την πρώτη στην Ελλάδα, και τη δημιουργία νέας δομής, αυτή τη φορά στην Κρήτη, κλιμακώνει πλέον τις στρατηγικές κινήσεις στη χώρα μας ο παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες δικτύων Cisco.
Η εξαγορά αφορά μια εταιρεία-τεχνοβλαστό (spin-off) που ιδρύθηκε στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τους κυρίους Ξενοφώντα Δημητρόπουλο, Βασίλη Κοτρώνη και Λευτέρη Μανασσάκη, καταξιωμένους ερευνητές, μηχανικούς λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα των υποδομών Διαδικτύου.

Το όνομά της είναι Code BGP και ουσιαστικά συμβάλλει σε ένα ασφαλές Διαδίκτυο παράγοντας λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol), του πρωτοκόλλου δρομολόγησης του Διαδικτύου. Πλέον η εταιρεία εντάσσεται στο σκέλος ThousandEyes της πολυεθνικής Cisco, που αποτελεί την επιχειρηματική μονάδα του λογισμικού ανάλυσης Διαδικτύου. Μια εταιρεία δηλαδή που ουσιαστικά λειτουργεί σαν το Google map του Διαδικτύου αποτυπώνοντας μια καθαρή εικόνα της κατάστασης ανά τον κόσμο και διασφαλίζοντας ότι στο ιντερνετικό χάος υπάρχει συνέχεια.

Το deal, αν και μικρό σε αξία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου hub στην Κρήτη με προοπτική να μεγαλώσει, επισημαίνουν στο «business stories» ο αντιπρόεδρος της Cisco και διευθύνων σύμβουλος της ThousandEyes Μοχίτ Λαντ και ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Hellas Αντώνης Τσιμπούκης σε μια συζήτηση που γίνεται λίγο μετά την επίσημη εκδήλωση παρουσίασης της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη. Οπως λένε, πρόθεση δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της ομάδας της Code BGP, αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω των εργαλείων που μπορεί να χορηγεί η Cisco αποκτώντας πρόσβαση σε μια σημαντική δεξαμενή ταλέντου, ανεξαρτήτως ειδίκευσης.

«Μεγαλώνουμε και προσλαμβάνουμε διαρκώς ανθρώπους. Αυτή είναι και η πρόθεσή μας εδώ. Θα δημιουργήσουμε μια στέρεη παρουσία στην Κρήτη ισχυροποιώντας παράλληλα τις σχέσεις μας με το ΙΤΕ όπου γίνεται σημαντική έρευνα. Οπότε περιμένω η ομάδα να μεγαλώσει εκεί και παράλληλα να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος της εταιρείας μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης», δηλώνει ο κ. Λαντ.

«Σήμερα η Cisco έχει τα γραφεία της στην Αθήνα. Πλέον μετά τη συμφωνία να περάσει η Code BGP στη ThousandEyes θα υπάρξει και ένα δεύτερο γραφείο στην Κρήτη, το οποίο θα έχει πολύπλευρη δραστηριότητα», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Τσιμπούκης, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι έχει αναβαθμιστεί σε επικεφαλής όλων των βαλκανικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής πολυεθνικής, καθώς η τελευταία αναβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής θυγατρικής.

Οπως εξηγεί ο κ. Λαντ, η ομάδα της Code BGP από την Κρήτη είχε συγκεντρώσει εδώ και κάποιο καιρό το ενδιαφέρον του καθώς το σκέλος ThousandEyes, το οποίο ο ίδιος είχε συνιδρύσει το 2010 προτού τελικά εξαγοραστεί το 2020 από τη Cisco, ακολουθεί επεκτατική στρατηγική.

«Γενικά ως εταιρεία είμαστε πολύ δεμένοι και παρακολουθούμε στενά τους ερευνητικούς κύκλους. Η ομάδα αυτή έχει αποκτήσει πολύ καλή αξιοπιστία και μάλιστα είχε βραβευτεί για την εργασία της σε ένα από τα κορυφαία παγκόσμια συνέδρια, τα οποία ούτως ή άλλως παρακολουθούμε. Οπότε τους γνωρίζαμε. Οταν λοιπόν αναζητούσαμε ειδικές γνώσεις γύρω από το BGP τους προσεγγίσαμε. Αρχίσαμε να συζητάμε μαζί τους και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα της δουλειάς, των δεξιοτήτων και του ταλέντου. Υπήρχε ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεξιοτήτων που μπορούσε να ενταχθεί στην παγκόσμια ομάδα μας».
Η εξαγορά της Code BGP από τη Cisco αναμένεται να επηρεάσει θετικά την τοπική οικονομία, καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ της Cisco, του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Με αφορμή το νέο deal αναδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης της δεξαμενής ταλέντων στη δικτύωση υπολογιστών και ευρύτερα στην επιστήμη των υπολογιστών που υπάρχει στην Ελλάδα, με την ικανότητα να συνεισφέρουν σε τεχνολογίες αιχμής.

Σημειωτέον ότι οι ιδρυτές της Code BGP συγκαταλέγονται μεταξύ των ερευνητών που πρώτοι απέδειξαν τον ακριβή εντοπισμό και τον μετριασμό των επιθέσεων πειρατείας προθέματος BGP, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στον κλάδο. Αποτελούν μέλη της ομάδας που δημιούργησε το Artemis, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για την παρακολούθηση του πρωτοκόλλου BGP και ενημερώνει άμεσα για επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking.

«Ξέραμε ήδη από εργαζομένους μας για την ποιότητα και το ταλέντο που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οπότε η εξαγορά της Code BGP είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε περισσότερα στην Κρήτη», λέει ο κ. Λαντ, υπογραμμίζοντας την φιλοσοφία της Cisco να επενδύει στη δημιουργία της επόμενης γενιάς επαγγελματιών. «Η τοπική δομή που πλέον αποκτάμε μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύτερο είδος στρατηγικής σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση που δημιουργεί επαγγελματίες και να δώσουμε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες να έχουν μια καριέρα στη δικτύωση. Και αυτό θα κάνουμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο της Cisco βοηθώντας παράλληλα στο να εδραιώσουμε ισχυρή παρουσία στην Κρήτη, μέσα στο πανεπιστήμιο».

Κλιμάκωση επενδύσεων

Οι στρατηγικές κινήσεις της Cisco στην Ελλάδα την τελευταία τριετία ακολουθούν μια κλιμακούμενη πορεία που δείχνουν ότι ο πολυεθνικός κολοσσός πλέον έχει αναβαθμίσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο δίκτυό της, χτίζοντας αργά αλλά σταθερά ένα διευρυμένο οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας. Από τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη το 2020 στο Κέντρο Καινοτομίας στη Σύρο με εξειδίκευση στην τεχνολογία γύρω από τη ναυπήγηση και τη ναυτιλία, στο παγκόσμιο πρόγραμμα για τους ψηφιακούς νομάδες στη Ρόδο, στην εγκατάσταση μέρους της παγκόσμιας τεχνικής υποστήριξης στην Αθήνα μέσω της συνεργαζόμενης εταιρείας Estarta με την προοπτική 1.000 θέσεων εργασίας, αλλά και την πρόσφατη αναβάθμιση του διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής θυγατρικής Αντώνη Τσιμπούκη σε επικεφαλής όλων των βαλκανικών δραστηριοτήτων της πολυεθνικής.

Διαβάστε ακόμη 

Εργαζόμενοι: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από το 2025

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

Καλτσοβιομηχανία Πουρνάρα: Από την Ελλάδα στα… πόδια όλου του κόσμου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ